Разбулиха ли загадката с гробницата на Нефертити?

 нефертити

Сензационно откритие от няколко дни разделя египтолозите по света на две. Британският учен Никълъс Рийвс оповести, че е намерил тайната гробница на Нефертити – непосредствено до тази на Тутанкамон.

Вече десетилетия гробът на съпругата на фараона Ехнатон е обект на трескави издирвания. Археолози от всички континенти градят хипотези и спекулации за това къде може да е погребана жената на владетеля, пише „Стандарт“.

Едно от омайващите имена на Древен Египет е на Нефертити – съпругата на фараона Ехнатон. Загадката около нейния живот и смъртта й е още по-голяма, тъй като всички исторически паметници за периода на неговото царуване са били унищожени. Дори и изображенията, останали оттогава, били начупени на миниатюрни късчета, за да не остане нито частица памет нито за фараона, положил основите на по-различен култ към Слънцето, нито за неговата съпруга.

За да намери гроба на Нефертити, Рийвс е сканирал стените на гробницата на Тутанкамон със скенер с висока резолюция. Така той открил цяла поредица линейни пукнатини под пластовете рисунки, които покриват стените. След като съпоставил несъответствията, на които се натъкнал, британецът стигнал до извода, че има тайна стая, която древните египтяни са се опитали да скрият.

Ако се установи, че предположението на Рийвс е вярно, това би било едно от най-големите археологически открития. Сензацията около него се допълва от хипотези за съкровищата – смята се, че известната съпруга на фараона е била погребана с тях.

„Ако греша, тогава никой нищо не губи. Но ако съм прав, това е огромно откритие“, каза британският египтолог, който работи в университета в Аризона. Негови колеги пък коментират, че лесно може да бъде проверена теорията му, тъй като съществуват достатъчно модерни устройства, които да установят има ли изобщо кухини в стените.

Твърдението на Рийвс обаче запрати на различни полюси археолозите, които се занимават със загадките на Древен Египет.

„Скептичен съм, но ако действително е открил гробницата, всички египтолози ще бъдем щастливи – защото ще се разгадае поне една от многото загадки на миналото“, казва бившият образователен министър професор Сергей Игнатов, основател на египтологията у нас. Според него британският му колега има навика да прави подобни сензации, но всъщност Рийвс е и автор на книга за този период от управлението на Ехнатон и го е проучвал задълбочено. Според професор Игнатов триизмерните снимки наистина помагат да се установи дали има врата, шахта или кухина в стената.

Много от учените обаче твърдят, че е малко вероятно Нефертити да е погребана в Долината на царете по простата причина, че именно нейният съпруг пренася столицата на Древен Египет на друго място – в Ахетатон, където „живее Слънцето“.

Ехнатон, възцарил се в началото като Аменхотеп Четвърти, става създател на своеобразна религиозна „реформа“, която влиза в противоречие с дотогавашните вярвания на египтяните. Именно заради това след края на реформата годините му на управление заедно с тези на още трима фараони, царували след него, са абсолютно изтрити.

Ехнатон и неговото наследство буквално са обявени за прокълнати след смъртта му, разказва професорът. Столицата му Ахетатон е унищожена, а паметниците – начупени на дребни късчета, за да бъде унищожен завинаги неговия вариант на слънцепоклонничество.

Всъщност в началото той встъпва като цар в руслото на традициите и нищо не предвещава промените, които ще настъпят по време на властването му. Дори коронацията му протича съвсем традиционно. Затова и никой не обръща внимание на епитета, който в края на първата си година на трона той добавя към името си и който означава „имащ изключително значение за слънцето“. Постепенно Слънцето измества всички други египетски богове. На четвъртата година от управлението на Ехнатон обаче се променя традиционното изображение на самото Слънце. Дотогава то е представлявало човешко тяло с глава на сокол, увенчана със слънчев диск. Ехнатон го променя просто с изображението на слънчевия диск. Слънцето вече бива обявено за царуващ фараон. Скоро след това Ехнатон получава видение – и заедно с Нефертити премества столицата от Тива в Ахетатон, което означава „място, където живее Слънцето“. Постепенно от религията на египтяните изчезват останалите богове, забраняват се и йероглифите, с които се изписват имената им. Всъщност в този период фараонът се оказва по-висок от бога.

В цялото това време на промени до Ехнатон е прекрасната Нефертити, чието име означава „Красавицата идва“. Заради това битува и предположението, че може би тя е била чуждестранна царица. Има обаче и теза, че е била роднина на фараона, тъй като при откриването на главите на техни статуи двете лица са имали толкова сходства, че не е могло да се установи кой е царят и коя – царицата. Изследване на ушните им миди, за които по принцип се знае, че съдържат уникална информация за личността, също подсказва за роднинска връзка.

Смята се, че Нефертити е имала огромно влияние над Ехнатон, но в края на съвместния му живот изчезва, вероятно сполетяна от неговия гняв. Фараонът и красавицата имат 6 дъщери, но не е известно да имат син. Предполага се, че Тутанкамон е син на следващата съпруга на Ехнатон.

Ако гробницата на Нефертити наистина е близо до тази на Тутанкамон, възможно е тя да е била препогребана там по-късно, когато той се възцарява и премества столицата обратно в Тива, заличавайки от лицето на земята всички данни за Ехнатон и създадения от него култ. При всички положения предстоят още много изследвания, за да стане ясно дали загадката за смъртта на Нефертити ще бъде разкодирана.

инфо: blitz.bg

Вижте още: 

ИЗВЪНЗЕМНИ ПОГРЕБАНИ В ГРОБА НА БАСТЕТ?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.