Развенчаният мит: Няма мъжки, няма женски – има мозък

мозък

Oт години слушаме едно и също нещо: мъжете и жените изобщо не си приличат – не само по емоции и психика, а и по абсолютно различната структура на мозъка им. При подобни твърдения дори не си струва да се чудим защо на двата пола им е толкова трудно да се разберат. А в онова „Мъжете са от Марс, жените – от Венера” (помните книгата на Джон Грей, нали?!) сякаш става дума за два различни биологични вида!

Стоп, стоп, стига с подобни максими – те нямат нищо общо с действителността, сочат резултатите от ново научно изследване на американски невропсихолози, публикувани в сп. NeuroImage. Според тях всички спекулации за фатални и непреодолими различия между женския и мъжкия мозък са били доста преувеличени.

Псевдонаучната журналистика дълго време лансираше теорията, че хипокампусът при жените е много по-голям, отколкото при мъжете. Това е много важна част в главния мозък, която отговаря за емоциите, за паметта (по-точно за преминаването на спомените от краткосрочната към дълготрайната памет) и най-вече за емоционалната памет. Затова през последните години в научнопопулярната литература се приемаше за добър тон да напишеш: говори се, че хипокампусът при жените е по-голям, затова те са по-емоционални от мъжете, имат по-развита комуникативност и словесна памет и т.н.

“Разликите между мъжкия и женския мозък е много съблазнителна материя за всички, които искат да се поупражняват на тема полови стереотипи – коментира Лиз Елиът, невропсихолог от Чикагския медецински колеж и ръководител на новото научно изследване. – Данните от МРТ (магнитно-резонансна томография) сканирания, които потвърждават това, винаги се съобщават като огромна сензация. Но почти всички подобни изследвания, които попадаха в заглавията на новините през последните години, се провеждаха върху ограничен брой хора, затова са статистически недостоверни.”

Екипът на Елиът тръгва по пътя на големите числа: учените анализират 76 публикувани по-рано МРТ изследвания с участието на 6000 здрави мъже и жени. Това е т.нар. метаанализ, който се смята за най-достоверен, тъй като представлява обзор и статистически анализ на по-ранни изследвания.

Работата на Лиз Елиът и нейните колеги показва, че няма никаква значима разлика в размера на хипокампуса при мъжете и жените. Учените опровергават и някои други раздувани митове за мозъка и пола: размерът на мазолестото тяло (участък в мозъка, който свързва лявото и дясното полукълбо) е еднакъв при двата пола; няма разлики в това как лявото и дясното полушарие на женския и мъжкия мозък възприемат и обработват речта. Така че нито женската бъбривост, нито добрата памет или емоциите на хората могат да се обяснят със структурните различия на мозъка.

Действителността обаче казва друго, затова мнозина биха реагирали на подобно научно твърдение:“ Това не може да е вярно!“ И вероятно ще имат основания, които биха подкрепили с други, също проповядвани от учени доказателства. Например:

Мъжете систематизират

Накарайте един мъж да намери ключовете вкъщи, и той ще се отправи към най-логичното за целта място. Дайте същата задача на една жена обаче, и ще я видите по-скоро да обръща и тършува из чекмеджета и шкафове, твърдейки, че “знае” къде са те. Така е, защото мъжките и женските мозъци работят различно, когато става въпрос за организация. Според учените мъжете са практични, склонни са да категоризират и систематизират нещата.

Жените имат нюх към чужди езици

Често се твърди, че жените учат по-лесно чужди езици, отколкото мъжете. И науката подкрепя подобна теза. Опитите показват, че когато изучават чужд език, мозъците на момичета показват активност в областта, свързана с кодиране и памет, докато при момчетата “светват” визуалните и звуковите точки. Тоест те се нуждаят от допълнителни “джокери” – напр. изобразяване на думи, за да ги научат.

Проучвания върху мозъка на възрастни хора показват, че жените са склонни да използват еднакво и двете мозъчни полукълба, а мъжете – предимно лявата. Това означава, че на определена възраст езиковите умения са “вградени” и в двете части на женския мозък, докато мъжкият използва само едната си половина.

Той никога не чува правилно!

Същото важи и за мъжете, когато става въпрос за умението им да слушат – което ще накара господата, обвинявани, че “чуват избирателно”, да си отдъхнат с облекчение. Наскоро в свое проучване американски невролози молят участващите в него мъже и жени да слушат роман, четен на глас, докато учените използват визуализираща технология, за да анализират притока на кръв в сивото им вещество.

Morkadis

Оказва се, че когато мъжете слушат, активно е било само лявото им мозъчно полукълбо, докато при жените действат и двете.

Амигдалата събужда нагона

Сексуалното влечение при мъжете обикновено е по-силно, отколкото при жените. Част от това може да се проследи и в сивото ни вещество.

Бадемовидното тяло (амигдалата) е съвкупност от неврони, разположени дълбоко в долната предна половина на мозъка. При хората тя се свързва със страха и удоволствието, тоест има важна роля в желанието ни за секс. Мъжкият мозък има по-голяма амигдала, което вероятно засилва сексуалното влечение на силния пол.

Тя не забравя рождени дни

Макар да е с 8% по-малко от мъжкия мозък, сивото вещество на жените е доказано по-ефективно – това ги прави по-добри в неща като водене на дневник или помнене на рождени дни на приятели и роднини. Но не само в това – по-вероятно е именно дамите да си спомнят дадена информация, ако тя има и емоционално значение.

Според учените това е така, защото дамите пазят по-ярки емоционални спомени, отколкото мъжете, използвайки амигдалата по различен начин за съхраняване на информация. Те дори кътат спомените в различна част на мозъка (вляво) и по-лесно я изваждат, докато мъжете ги трупат в дясното полушарие.

Той не реагира на бебешки плач

Областта, в която мъжете и жените са на двата полюса, е емоционалната им интелигентност, особено когато става въпрос за деца. През 2013 г. италиански учени сканират мозъка на представители на двата пола, докато слушат бебешки плач. Установяват, че мозъчната активност при жените веднага намалява в две области, свързвани с мечтите и планирането, което означава, че мозъчната дейност при тях е изместена от бъдещето към “сега” в отговор на звука от дете в беда. Докато мъжете, може би не е изненадващо, си остават при “мечтите и плановете”. Подобни примери може да се изреждат безспир. Ако се чудите дали наистина сте “по-различни” от половинката си, можете да си направите тест. Отговорите на шестте въпроса в таблицата ще ви помогнат да разберете дали мисленето ви съответства на вашия пол. Ако искате, вярвайте, ако не – забавлявайте се!

инфо: trud.bg

Вижте още: 

КАК МЕДИТАЦИЯТА ПОМАГА НА МОЗЪКА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.