Регистрираха резки климатични промени в Баренцово море

лед

В северната част на Баренцово море се наблюдават резки климатични изменения, съобщават норвежки учени, които публикуваха изводите си в научното издание Natural Climate Change.

Според специалистите, цитирани от РИА Новости, арктическият климат в региона скоро може да се измени в по-топъл, присъщ на атлантическата климатична система. За това способства малкото количество прясна вода, вливаща се в Баренцово море в процеса на топене на ледовете.

Вижте още: Човечеството задейства спусъка на необратима промяна на климата

Беренцово море може да се раздели на две части с различни климатични условия – студена северна и по-мека южна част. Екосистемата на северната част зависи от ледената покривка. При нормален климатичен цикъл ледената покривка се топи, насища морето с прясна вода, която през зимата отново се превръща в лед и образува ледена покривка.

Учените предупреждават, че студените води отстъпват на север под напора на топлите атлантически. Според изследването процесът на затопляне на Баренцово море ще е необратим. В Арктика се е образувала една „гореща точка“ и изменението на климата ще има пагубно въздействие върху морската екосистема.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Икономисти: Изменението на климата ще е катастрофално за Азия

Климатичните промени ще направят Земята практически неуправляема

Климатичната война

Оръжията за масово унищожение и промените в климата – най-големите заплахи за света

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.