Решават къде да стъпи първият човек на Марс

марс

В хитовия филм Марсианецът измисленият астронавт Марк Уайтни трябва да оцелее сам на Марс, след като е изоставен там сред огромна безлична пустош в северното полукълбо на планетата.

Макар и художествена измислица, филмът се доближава максимално до реалността и плановете, които правят в последното десетилетие относно първото човешко посещение на Червената планета.

Повечето експерти от екипа на НАСА предлагат първият човешки крак да стъпи в ледовитата област Deuteronilus Mensae, която се намира недалеч от равнината, в която се развива действието на филма Марсианецът.

Районът представлява лабиринт от каньони и долини, където наскоро бяха открити следи от погребан ледников лед под повърхността на планетата. Учените казват, че мястото може да е ключът към отговорите на някои важни въпроси за планетата и нейната история.

Миналата седмица възможността първата човешка мисия до Марс да се приземи именно в областта Deuteronilus Mensae бе обсъдена на най-високо ниво на конференция, проведена в Хюстън, Тексас.

 По време на събитието бяха обсъдени други 45 възможни места за приземяване на първите пилотирани мисии до Червената планета. Повечето от тях се намираха около нейния екватор, но в крайна сметка всички бяха отхвърлени поради една или друга причина.

Според доктор Джим Хед, геолог в университета Браун, който е прекарал години в изучаване на областта Deuteronilus Mensae, погребаният под почвата там лед може да осигури в бъдеще важен воден ресурс за човешките изследователи. Това ще бъде наистина страхотно – да не се налага астронавтите да вземат огромни количества вода още от Земята с тях, казва ученът.

Самият процес за добиване на вода ще наложи да разчистим каменните отломки, разпилени в района. Те от своя страна могат да бъдат използвани за изграждане на подслон срещу потенциално силна радиация на повърхността на Марс, казва още Хед.

Отломките, разпилени там, също биха могли да дадат някои важни научни отговори за Марс, тъй като те най-вероятно са части от най-старите парчета от кора на планетата.

Според учените те са на възраст, датираща повече от четири милиарда години и са се появили на повърхността на планетата поради движението на древните ледници. Чрез тях учените се надяват да успеят да разгадаят историята на планетата.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

АМЕРИКАНСКИ ГЕНЕРАЛ КАЗВА ФРАПИРАЩИ НЕЩА ЗА МАРС

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.