Русия изпраща хора на Луната през 2030 г.

луна

Руската федерална космическа агенция “Роскосмос” обяви намерението си да остане в програмата на Международната космическа станция (МКС), включваща 15 държави, до 2024 година, съобщи The Moskow Times. След тази дата Русия ще пренасочи усилията си към реализирането на мисия до Луната през 2030 година.

Мисията, която ще включва изпращане на хора на земния спътник, ще протече в две фази през следващото десетилетие. Русия ще продължи да използва орбиталната станция, за да модернизира и разширява космическия си потенциал, а междувременно ще разработи нова технология. Тя ще бъде насочена към изграждането на нова национална космическа станция през 2024 или 2025 година и ще бъде създадена на базата на руския модул в МКС.


Модулът на Русия, първоначално създаден като космическа станция “Мир 2” на Съветския съюз, притежава техническите предпоставки да функционира като автономна станция, към която да се добавят нови модули. Според “Роскосмос” новата национална станция ще осигури независим достъп на Русия до Космоса, ще бъде база за тестване на нов космически кораб и ще служи като отправна точка за пътуването на руските космонавти до Луната през 2030 година. Агенцията подчертава обаче, че крайното решение все още не е взето.

За космически дейности до 2020 година са отпуснати 1.8 трилиона руски рубли (29 милиарда долара). Драстичното падане на стойността на рублата – приблизително 50 процента от началото на миналата година, сме смята за една от главните причини за пренаписването на програмата.

инфо: novini.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.