РЮА – Родината на модерните серийни убийци

1

Джак Могале в съда през февруари 2011 г. – засега той е последният заловен сериен убиец в РЮА.

Началото на 90-те години носи духа на промяната за Южна Африка. След малко повече от 40 години расова сегрегация на 2 февруари 1990 г. новият президент Фредерик де Клерк обявява края на апартейда, като нарежда вдигане на забраната на всички политически движения, освобождаването на Нелсън Мандела, прекарал последните 27 години в затвора, както и началото на преговори относно общото избирателно право в Южна Африка.

Важните политическите и обществени промени гълтат целия ресурс на изпълнителната власт на преструктуриращата се държава и това спомага в страната да се разрасне все повече битовата престъпност. Но зад завесата на тази всекидневна битова престъпност сякаш изчаквал досега най-подходящия момент, за да излезе на свобода, се появява и призрак, почти непознат за Република Южна Африка – призракът на бума на серийните убийци.

2

Злият дух токолоше – „причината”, поради която Елифаси Мсоми – първият сериен убиец в историята на РЮА, убива 15 човека през 50-те години.

Предтечите Ситавуджи и Мсоми

Илайъс Ситавуджи е може би най-популярният сериен убиец отпреди апартейда. В края на 50-те и началото на 60-те години той убива със своето мачете 16 жени и мъже в един от белите квартали на град Атъриджвил. Шокът за сегрегираното общество е още по-голям, когато се оказва, че мистериозният убиец, който върлува из охранявания и предназначен само за наследници на бурите квартал, фактически е чернокож. След като признава за убийствата, Илайъс е осъден на смърт и обесен на 14 ноември 1960 г.

Няколко години преди Ситавуджи да започне смъртоносния си рейд из белия квартал в Атъриджвил, зулусът Елифаси Мсоми убива със своята брадва 15 чернокожи в селата по долината Квазулу Натал. След като още от ранна младежка възраст се опитва да стане шаман, Мсоми твърди, че през август 1953 г., по време на спиритически сеанс с друг шаман, в него се вселява зъл дух – токолоше. Именно под въздействието на този зъл дух Мсоми започва 18-месечната си наказателна акция, по време на която изнасилва и 15 човека, предимно деца и жени.

3

Седрик Мааке в момента излежава присъда от 1340 години затвор.

Освен че ги насилва сексуално и физически, шаманът източва кръвта им и запазва черепите им като трофеи. Заловен през 1955 г., Елифаси Мсоми е обесен, а на екзекуцията му присъстват и 9 зулу шамани, които са повикани от официалните власти, за да потвърдят, че токолошето няма да е в състояние да спаси физическото тяло, в което се е вселило.

Бумът на серийните убийци

За първите повече от 80 години, през които съществува като независима държава (ако броим за начална дата 1910 г., когато е създаден Южноафриканският съюз с ранг на доминион на Великобритания), Република Южна Африка има само двама документирани серийни убийци – въпросните Илайъс Ситавуджи и Елифаси Мсоми. От отмяната на апартейда през 1990 г. до ден днешен в страната са арестувани близо 10 серийни убийци, като всеки от тях има най-малко 10 жертви.

Безспорно най-популярните сред тях са Моузес Ситоле и Давид Селепе, за които вече сме ви разказвали. Само Ситоле, известен с прякорите си Убиеца ABC и Африканският Тед Бънди, има в сметката си минимум 38 убийства. За огромно съжаление със Ситоле и Селепе далеч не се изчерпва бройката на жестоките серийни убийци в РЮА, и то само за последните 15 години. Представяме ви хронологично най-смъртоносните от тях.

Нормън Симънс 
– Удушвача от гарата или Южноафриканския Чикатило, заловен през 1994 г., в момента излежава присъда от 35 години за отвличането, изнасилването и убийството на 10 годишния Елрой ван Рой. Въпреки че не е осъден за други убийства, полицията го подозира в извършването на поне още 22 покушения над деца на възраст между 9 и 13 години.

Седрик Мааке – роден през 1965 г., върлува в района Уемър Пан в Йоханесбург. Арестуван е през 1997 г., а през 2000 г. е осъден за 27 убийства, 26 опита за убийство, 14 изнасилвания и 41 грабежа. Общата му присъда е 1340 години затвор.

Сипо Твала – роден през 1968 г. и осъден през 1999 г. за убийството на 16 жени и изнасилването на 10. Общата му присъда е 506 години затвор.

4

Джими Макета крие лицето си на излизане от съда през 2007 г.

Джими Макета – роден през 1965 г., изнасилва 19 жени и убива 16 в района на град Филипи, Кейп Таун между 2004 г. и 2005 г. Заловен и осъден през 2007 г.

Morkadis

Дейвид Рандишени – роденият през 1965 г. Рандишени (заловен през 2009 г.) дебне своите жертви край град Модимол в провинция Лимпопо. За престъпленията си в периода между 2004 г. и 2008 г. той получава общо 16 доживотни присъди плюс още 220 години затвор. Осъден е за десет убийства (девет от жертвите му са деца, а една е жена), 17 изнасилвания и 18 отвличания.

5

Безкрайната бедност и липсата на образование са сред основните причини през последните 20 години РЮА да има най-много серийни убийци в света.

Тозамил Таки – през първото десетилетие на XXI в. роденият през 1971 г. Тозамил Таки, или Убиеца от захарните плантации, изнасилва и убива 13 жени на възраст между 18 и 25 години край град Умзинто. На 19 януари 2011 г. получава 13 доживотни присъди плюс още 208 г. затвор за други престъпления, сред които грабежи, изнасилвания и опити за убийство.

Джак Могале – Убиецът от Уест Енд, Йоханесбург (роден през 1969 г.) засега е последният заловен сериен убиец в РЮА. На 17 февруари 2011 г. той е признат за виновен по 52 обвинения, които включват 16 убийства, 19 изнасилвания и 9 отвличания. Получава 16 доживотни присъди.

инфо: novinar.bg

Вижте още: 

БЪЛГАРСКИТЕ СЕРИЙНИ УБИЙЦИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.