Саркофазите на Karajia

4

На около 60 км североизточно от град Chachapoyas в провинция Luya, Перу, се намира археологическия обект Karajia, където се намират гробниците на „древните мъдреци“. Кацнали високо на ръба на варовикова скала, шестте саркофага наподобят торсове без крака с големи глави и огромни челюстни линии, гледайки гордо към бездната. Някои от тях са украсени с рога, имитирайки еленски такива, а други имат човешки черепи, които се предполага, че са трофейни глави. Всеки саркофаг е около 2,5 метра висок.

Гробниците са построени преди около 600 години от хората Chachapoya, за да приютят останките на важни лица в тяхната култура. Първоначално те са били осем, но две от тях са унищожени от земетресения и други природни бедствия. Недостъпното им местоположение високо над дефилето ги е запазило от набезите на иманярите.

Саркофазите са оформени като големи капсули, изградени от смес от глина, слама и чакъл върху дървена конструкция и всеки един от тях е за една мумия. Покойника се е поставял в зародишно положение и е бил увиван в пашкул от стъбла от дива захарна тръстика и канап. Полът на починалия също се е изписвал  на гробницата.

Този вид гробници не са единствени в областта Chachapoyas, но в Karajia са най-важните. На западния бряг на река Utcubamba, северно от Kuelap, също са регистрирани подобни саркофази. Тъй като почти недостъпни, само няколко археолози и телевизионни екипи са успели да се доближат по-близо до тях.

1

2

3

инфо: hobyto.com

Вижте още: 

ЛАС CAVERNAS ДЕ МАРМОЛ – МРАМОРНИТЕ ПЕЩЕРИ В ЧИЛИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.