Сензация от света на астрономията – откриха най-голямата комета

pixabay.com

Астрономията е една от най-вълнуващите науки, защото не само ни запознава със съществуващи обекти извън познатото ни на Земята, но и защото непрекъснато ни изненадва с нови открития. Те доказват всеки път колко малко знаем все още за Вселената и нейните чудеса.

Поредно ново откритие развълнува не само специалистите, но и всички запленени по тайните на Космоса. Става въпрос за откритата най-голяма комета, известна досега. Очакванията са тя да е най-вълнуващата и невероятна космическа гледка, на която човечеството е ставало свидетел някога.

За какъв обект става дума и кои са неговите откриватели?

Астрономите от Пенсилванския университет в САЩ са учените, съобщили за откритието. Това не е съвсем нова информация, защото космическото чудо е известно още отпреди 7 години. На учените обаче са били необходими още изследвания, за да съберат допълнителна информация да характерните особености на открития обект. Това им е отнело години на проучвания.

Данните, с които разполагат учените, се смятат за съвсем предварителни, от много ранен етап на разглеждане. Все пак те дават някаква представа за параметрите на изследваната комета.

Новото откритие е все още с цифрово обозначение. Наричат я 2014 UN271. Небесното тяло е кръгло и има диаметър почти 200 километра. Сравнението се прави с може би най-известната на човечеството комета Хейл-Боп. Нейният диаметър е 40 километра.

Ако тези предварителни данни се докажат, новата комета ще бъде обявена за най-голямата, известна до момента. Засега всички налични данни са повече в сферата на предположенията, защото небесното тяло е твърде далече от нас и съществува вероятност астрономите да наблюдават част от опашката, взимайки я за диаметър. Ако се окаже, че положението е такова, тогава диаметърът на кометата може да е бъде много по-малък.

UN271 сега се намира на разстояние, което се изчислява на приблизително 23 пъти разстоянието между Слънцето и нашата планета, което е около 150 милиона километра. Откривателят на кометата – астрономът Бернардели, казва, че анализите, които е направил досега, не показват кометата да има опашка.

Проследена е също траекторията на обекта. Интересното е, че има много дълга орбита, на 2 трилиона километра от Слънцето в края на Слънчевата система.

Учените са наясно, че на това разстояние гравитацията на централната ни звезда е съвсем слаба и кометата лесно може да се окаже изтласкана в междузвездното пространство. Нейната посока обаче е насочена към Слънцето. Според изчисленията кометата ще премине покрай него на 28 януари 2031 година.

Няма опасения у учените относно безопасността на Земята, въпреки големите размери на небесното тяло. Нейната траектория я поставя твърде далече от нас, но пък е идеална за наблюдения през следващите години.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Вероятно е да има микробен живот на Енцелад

Има ли земетресения на Венера?

Curiosity може да е в близост до места с микроби на Марс

Възможно е да има супермасивни черни дупки, по-големи дори от галактики

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.