Сергей Прокудин – един от първите, изпробвали цветната фотография

сергей прокудин

Сергей е роден в Русия, град Муром, Владимирска губерния и получава химическо образование.

Учи с известни за времето си химици в Санкт Петербург, Берлин и Париж. Счита се за един от пионерите на цветната фотография.

2

През 1909 г. е забелязан от цар Николай II, който кани Прокудин-Горский в двора си. Царят осигурява на фотографа средства и разрешение да осъществи делото на живота си.

През следващото десетилетие Прокудин-Горский обикаля империята със специална стая за проявяване на снимки, движеща се върху релси. За този период той прави над 10 хиляди цветни снимки.

Напуска Русия през 1918 г. след Октомврийската революция и се установява със семейството си в Париж.

3

Приблизително половината от негативите му са конфискувани от съветските власти при напускането му. Почива на 27 септември 1944 г. в Париж, месец след освобождаването на града.

През 1948 г. Библиотеката на Конгреса на Съединените щати купува останалите снимкови материали от наследниците на Прокудин-Горски.

4

5

6

7

8

Morkadis

9

10

инфо: vesti.bg

Вижте още:

Как са изглеждали жените в София преди близо 100 години (СНИМКИ)

Балканите в началото на XX век в уникални цветни снимки

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.