СЗО: Колбасите и червеното месо са канцерогенни

месо

Световната здравна организация (СЗО) включва обработеното месо сред главните причинители на рак наред с цигарите, азбеста, арсена и алкохола.

Хамбургерът, беконът, шунката, наденицата и другите видове обработено месо ви изправят пред висок риск да се разболеете от рак, предупреждава организацията.

И прясното червено месо ще влезе в черния списък, защото също повишава опасността от рак, макар и една идея по-слабо, казват изследователите.

В СЗО са открили убедителни доказателства, че консумацията на преработено месо дори в малки количества повишава риска от смъртоносната болест. Особено силна е връзката с рака на дебелото черво, който убива милиони всяка година. Виновници са оцветителите, които придават на преработеното месо червен цвят, а също консервирането и осоляването на колбасите, които увреждат лигавицата на дебелото черво.

Предупреждението на СЗО, което се очаква официално в понеделник, ще хвърли в шок месопроизводителите и сектора за бързо хранене, прогнозира в. “Дейли мейл”. Търговците на подобни стоки ще трябва да предупреждават за опасността с надписи върху опаковките.

Според проучването на Международната агенция за изследвания на рака към СЗО има убедителни доказателства, че консумацията на преработено месо дори в малки количества повишава вероятността от смъртоносната болест. Особено силна е връзката с рака на дебелото черво, който убива милиони всяка година.

Един от възможните причинители на болестта, който уврежда лигавицата на червото, са оцветителите, които придават на преработеното месо червен цвят. Друг фактор е опушването, консервирането и осоляването на колбасите, за да се повиши трайността им.

Изчислено е, че по-здравословен начин на живот може да намали наполовина случаите на рак на дебелото черво.

инфо: 24chasa.bg

Вижте още: 

ПИЛЕШКОТО МЕСО Е ПЪЛНО С АРСЕН

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Fuhur 5 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.