Симулация ли е животът?

 

Животът е симулация, а ние, хората, живеем с илюзията, че сами движим света. Всъщност “конците” се дърпат от наши предци, които чрез супер мощен компютър управляват симулацията, която ние наричаме “съществуване”. Тази идея е сред най-популярните опити да се даде отговор на хилядолетните въпроси: Кои сме ние? Защо сме тук? Каква е нашата мисия? …

През 2003 Ник Бостром, професор по философия от Оксфордския университет, публикува труд, в който твърди, че едно от следните три твърдения е вярно:

1. Много вероятно е човечеството да изчезне преди да успее да достигне постчовешки етап.

2. Много малко постчовешки цивилизации се интересуват от това да управляват високопрецизни симулации.

3. Много е вероятно да живеем в симулация.

Твърденията на Бостром, които той нарича “твърдение за симулацията”, се базира на идеята за компютър толкова мощен, че да позволя на постчовешка цивилизация да управлява своите “наследници” като в симулация. Бостром също така отбелязва, че е по-вероятно ние да сме сред управляваните умове, отколкото ние да сме управляващите. Идеята за висш изкуствен интелект (AI), който ни управлява е и една от причините да процъфтява бизнесът с частни бункери и средства за оцеляване в постапокалиптичен свят.

Може ли твърденията на Ник Бостром да бъдат научно потвърдени или те завинаги ще останат хипотеза? През 2012 физици от Вашингтонския университет (ВУ) разглеждат възможността хипотезата на Бостром да бъде тествана. Заключението е, че тестването на подобна хипотеза е възможно, но не и в близкото бъдеще.

Човечеството е далеч от компютърното развитие нужно, за да се създаде модел, които да симулира Вселената по начин, който би потвърдил или отхвърлил идеята на Бостром. Мартин Савидж, професор по физика във ВУ казва: “За момента суперкомпютри, които използват техника наречена решетъчно-квантова хромодинамика и започвайки от основоположните физични закони, които управляват Вселената, могат да симулират само много малка част от Вселената, до размер 1 стотрилионна от метъра – малко повече от ядрото на атома.” Макар компютърните технологии да се развиват главоломно, изглежда ще трябва доста да почакаме преди физиците да могат да потвърдят или отрекат “твърдението за симулацията” на Ник Бостром.

Освен, че е сред най-успешните жени покер играчи в света, британката Лив Боере е и човек на науката. Завършила астрофизика с почести в Манчестърския университет, Боере поема по професионалния път на играта с карти без да загърбва своето друго поприще. През 2016 Лив споделя в своя блог подкрепата си за хипотезата, че живеем в симулация управлявана от свръхмощен компютър. Повод за нейния пост е излизането на играта No Man’s Sky.

No Man’s Sky е амбициозен проект на малък екип програмисти. Вдъхновена от творчествата на Айзък Азимов, Артър Кларк и Робърт Хайнлен, в No Man’s Sky играчът трябва да оцелее във Вселена, която се състои от 18 квинтилиона планети със собствена атмосфера, флора и фауна. Именно създаването на толкова много небесни тела предизвиква фурор сред гейминг индустрията, показвайки възможностите на модерните компютри. За да достигнат до подобна бройка виртуални обекти създателите на играта използват математически модели като параметризиран детерминиран алгоритъм.

По повод No Man’s Sky Лив Боере пише: “Не мога да помисля за по-силно доказателство, което да подкрепя теорията на симулацията – теорията, че нашата Вселена е симулация, която се изпълнява от невероятно мощен компютър”. Боере допълва, че щом подобни постижения са възможни толкова скоро след изобретяването на компютъра, то други цивилизации най-вероятно имат в пъти по-мощни компютри. Лив също така вярва, че ако е възможно да има безброй симулирани реалност то е малко вероятно нашата да е първоизточникът.

Няма как да не споменем и Матрицата – трилогията, която даде нов тласък на специалните ефекти в киното и чийто сюжет също се върти около идеята за човечество, което е управлявано от висша технологична сила. В случая с Матрицата обаче “ръководителят” не е постчовешка цивилизация а AI, който успява да подчини на волята си своите създатели – хората.

За момента AI не е способен да извършва кой знае колко сложни функции. Въпреки това немалко учени и просветени в сферата на компютърните науки предупреждават, че безотговорното развиване на подобна технология не изключва реален сценарий като в този Матрицата или Терминатор. Дори покойният Стивън Хокинг бе на мнение, че AI е сфера, с която много трябва да се внимава, за да се избегне създаването на неконтролируем AI, който да поеме “юздите” над нашия живот. Хокинг също така бе привърженик на идеята за съществуването на безброй вселени – хипотеза, която подобно на тази за “симулацията” трудно би могла да бъде тествана със сегашните технологии.

Morkadis

Има множество хипотези относно нашите произход и съществуване. Повечето от тях не биха могли да “еволюират” в теории, тъй като за момента няма компютър достатъчно мощен, че да направи нужните изчисления. От друга страна, една от тези хипотези – тази за “симулацията”, предполага, че съществува компютър толкова мощен, че да управлява нещо толкова комплексно като човешкия живот. За жалост или не обаче колкото и да ни се иска да узнаем дали “симулацията” е истина или не, според учените сме доста далеч от получаването на подобен отговор. Може и да не сме готови да го получим.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Има ли някъде там копие на моето Аз?

Измамата на „злия гений“: може ли светът да е Матрица?

Д-р Тимен Тимев: Черните дупки и нашите мозъци са свързани и изградени по една и съща матрица

Споровете за това как е възникнал животът са по-остри от всякога

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.