След 100 години Сахара ще позеленее

сахара

Покрайнините и сухите региони на Сахара могат отново да „позеленеят“ през следващите 100 години и да се превърнат в савана в резултат на рязкото повишаване на нивото на дъждовете, предизвикано от глобалното затопляне. Това заявяват климатолози в статия, публикувана в списание Earth System Dynamics.

„Глобалното затопляне може да предизвика наистина радикална промяна на климата. В повечето региони по света то предизвиква суши и води до намаляване на урожая, но в сухия Сахел, в покрайнините на Сахара, ще се случи точно обратното. Ще се подобри положението с достъпа до вода и регионът ще стане годен за развитие на земеделието и животновъдството“, разказа Якоб Шеве от Института за климатични изследвания в Потсдам.

Пустинята Сахара е най-голямото безводно и почти безжизнено място на Земята след Антарктида и Арктика. Тя обаче не винаги е била покрита с пясъци. В не дотам далечното минало, само преди около 30-35 000 години, Сахара е представлявала гигантска зелена равнина, покрита с тревисти растения и храсти. „Зелената“ Сахара, както смятат днес антрополозите, е помогнала на нашите предци да напуснат Африка и да се разселят по света, информира БГНЕС.

За последните няколко милиона години Сахара на няколко пъти е позеленявала и се е превръщала в пустиня, променяйки своя облик заедно с климатичните колебания на Земята, припомня Шеве. Днес климатът се променя също толкова бързо, както и във времената, когато Сахара се е превръщала в савана или пустиня, което е породило теорията на германския учен.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.