Сноудън предупреждава: мерките за наблюдение, които създаваме сега, ще надживеят коронавируса

Правителствата по света използват високотехнологични мерки за наблюдение за борба с епидемията на коронавирус. Но заслужават ли си?

Едуард Сноудън не смята така.

Бившият подизпълнител на ЦРУ, чиито „течове“ разкриха мащаба на шпионските програми в САЩ, предупреждава, че след като тази технология бъде извадена от кутията, ще бъде трудно да се върне обратно.

„Когато видим спешни мерки, особено днес, те са склонни да бъдат противоречиви“, твърди Сноудън в интервю за Международния фестивал за документални филми в Копенхаген.

„Извънредното положение се разширява. В подобни случаи властите свикват с новата власт, която получават. А после започва да им харесва.“

Поддръжниците на драконовските мерки твърдят, че нормалните правила не са достатъчни по време на пандемия и че дългосрочните рискове могат да бъдат преодолени, след като огнището се сдържи. Но краткото спиране на гражданските свободи може бързо да бъде удължено.

Службите за сигурност скоро ще намерят нови приложения за технологията. А когато кризата премине, правителствата могат да налагат нови закони, които правят правилата за извънредни ситуации постоянни. Съответно впоследствие ги използват, за да преодолеят несъгласие и политическата опозиция.

„Вземете предложенията за наблюдение на огнището, като проследявате данните за местоположението на мобилните телефони“, казва Сноудън.

Това може да се окаже мощен метод за проследяване на разпространението на вируса и движението на хората, които го имат. Но това ще бъде и съблазнителен инструмент за проследяване на терористи – или всякакви други потенциални врагове на държавите.

източник: hicomm.bg

Вижте още:

От САЩ: Ваксинираните могат да разпространяват коронавируса

Сноудън: Ислямска държава е проект на САЩ и Саудитска Арабия

Шпионажът на ЦРУ, разкрит от Едуард Сноудън

СЗО е против ваксинационните паспорти

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.