Сондата „Розета“ ще се приближи до кометата „Чурюмов-Герасименко“

кометаСондата „Розета“ ще се приближи до кометата „Чурюмов-Герасименко“ през февруари, като ще се спусне до височина 6 км от повърхността й, съобщи в. „Дейли мейл“.

Това ще е най-голямото приближаване до кометата за цялата мисия на „Розета“. Научният екип се надява да получи зашеметяващи снимки на скалите и кратерите по нея.

Досега „Розета“ се е доближавала най-много на 10 км от кометата „67Р Чурюмов-Герасименко“. Това стана малко след като освободи спускаемия апарат „Фила“. Орбитата й сега варира от 20 км до 50 км.


Маневрите за приближаване са рискова, но учените се надяват така да получат снимки с резолюция 10 см на пиксел. С активизирането на кометата подобни възможности вече няма да има.

Космическият апарат „Розета“, който носеше спускаемия апарат „Фила“, беше изстрелян през 2004 г. Той преследва кометата „67Р Чурюмов-Герасименко“ повече от 10 години. На орбита влезе през август тази година след пътешествие от 6,5 милиарда километра.

инфо: БТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.