Спираща дъха пещера, облицована с милиони раковини

1

През далечната 1835 г. общ работник в Кент, Англия, върши обичайната си работа на полето. Случва се нещо изключително изненадващо… Докато копае в почвата с лопатата си, изведнъж тя просто потъва в земята. Изчезва в дън земя.

Поглеждайки в дупката, работникът осъзнава, че се намира над кухо пространство, но на повърхността  няма никакви индикации за това. Дупката е дълбока, но не достатъчно широка, за да може едър мъж да влезе в нея. Опитва  да достигне лопатата с ръка, но неуспешно. Започва да подозира, че това е някакво подземие.

В местна страноприемница, той споделя за случилото му се през деня. Мълвата за случката се разпространява светкавично. Още на следващия ден, любопитни граждани вкупом се втурват към мястото, за да се убедят, че кухината не е просто дупка, а проход към някакво подземие.

Учител от местното училище предлага неговият син Джошуа да бъде спуснат в тесния проход със запалена свещ, за да разкаже какво вижда. Онова, което следва е толкова невероятно, че никой никога не би могъл да си представи, какво спиращо дъха откритие е направил ненадейно, общият работник.

Когато изваждат малкия Джошуа от дупката, той изглежда като омагьосан. Разказва, че е попаднал в огромни стаи, стените на които са целите обсипани с раковини и мидени черупки.

2

3

В началото, възрастните не вярват на думите му, но все пак любопитството им надделява и започват да прокопават по-голям отвор. Когато най-накрая прохода е достатъчно широк, за да проникне възрастен човек, всички остават изумени.

Пред очите им се разкрива уникална гледка – прохода, коридорите, ротонда, олтарна камера… и всичко това декорирано с милиони раковини.

4

Осъзнавайки колко впечатляващо и колко печелившо може да е откритието, бащата на Джоуша решава да закупи земята, под която се намира пещерата. Веднага след като се сдобива със земята, учителят започва нейната реставрация, за да може достъпът на туристи до подземната обител, да бъде безпрепятствен.

5

Две години след откритието, през 1837 година, „Margate Shell Grotto“ е открита за обществеността за първи път. Учителят се оказва прав. Хората се влюбват в богато украсената изкуствена пещера. Все още, тя се радва на небивал интерес от туристи. Днес, там можете да се разгледате музей, да посетите магазин за подаръци и дори кафене.

6

Morkadis

И до днес обаче, въпросите, остават без отговор. Кой и защо е построил тази пещерна крепост?!

Всички тези раковини, толкова красиво и прецизно подредени, дават ясна представа за това, че онзи, който е строил това творение, е прекарал изключително много време и е вложил изключително много средства в изграждането му.

7

Раковините са подредени в слънчеви и звездни форми. Сводестите тавани и олтароподобните съоръжения, карат мнозина да вярват, че някога крепостта е имала религиозно значение. Все още не може да се каже със сигурност, каква е точната възраст на прохода. Теориите за произхода на мястото сочат, че най-вероятно става дума за постройка на около 3000 години.

8

Дали някой безумен аристократ не е построил обителта, някъде около 1700-та година? Някои теории говорят именно за тази възможност. Не е изключено също, съоръжението да е било използвано като изключително напреднал за времето си, астрологичен календар.

Дали масоните и тамплиерите не са ползвали мястото за свой религиозен култ? Има твърдения, че мистериозна мексиканска култура, съществувала преди около 12 хиляди години, също е била способна на подобни грандиозни строежи.

1

Интересно е, че строежа се намира под малка земеделска нива, която никога не е била част от по-голям имот. Дори през 1835-та не е имало регистър на мистичната конструкция, която се оказва сериозно начинание. Местните били толкова объркани от това откритие, че някои решават да проведат спиритически сеанси в пещерата, в опит да се свържат с духовете на хората, които са построили прохода. Какви са резултатите от спиритическия сеанс, не се знае.

2

Посетители от 1930 са оставили своя отпечатък, върху някои от мидите „Сен Жак“, в пещерата.

За да се определи възрастта на черупките, покрили цялата пещера, трябва да се използва метод на въглеродно датиране. Въпреки това, в ЧЗВ на страницата на Раковинената пещера пише, че този процес е много скъп, и в момента други въпроси за опазването на археологическата находка, са приоритет.

3

Може би един ден ще узнаем, кога е била построена тази подземна крепост. За сега единствено въображението може да ни рисува, какво е мистериозното й минало… Дали е била скривалище на контрабандист? Таен храм? Подземна ложа на тайно общество? Или е плод на работата на някой луд, но изключително богат човек?

4

Каквито и да са предположенията ни, този някой очевидно се е грижил изключително добре за своята крепост. Съвременни постройки не могат да се мерят по пищността на цветовете, красотата на всеки детайл, прецизността на работата и обаятелните фигури на тази толкова мистична и древна постройка…

инфо: multivselena.com

Вижте още: 

В СЕЛО ГАБРОВО ВСЕ ОЩЕ ЧУВАТ КАМБАНЕНИЯ ЗВЪН НА ЗАТРУПАН С ПРЪСТ ХРАМ ПРЕДИ 5 ВЕКА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.