Спомените могат да се предават на следващите поколения чрез ДНК-то

днк

Спомените могат да бъдат предавани на следващите поколения чрез генетични „превключватели“, които позволяват хората да наследяват опита на своите прадеди. Това са изводите от ново проучване, което е възможно да обясни как се развиват фобиите.

Дълго време учените смятаха, че спомените и усвоеният опит, които се натрупват с течение на живота, задължително се предават чрез учене и възпитание, както и чрез лични преживявания.

Ново изследване доказва обаче, че е възможно някаква информация да се унаследява биологично чрез химични промени в ДНК-то.

Учени от Медицинския университет в Атланта са открили, че мишките могат да предават на потомството си информация за травматични или стресови преживявания под формата например на страх от определен аромат, пише Telegraph.

Тези изводи могат да помогнат в разкриването на причините за наглед ирационални фобии и страхове – те просто може да се коренят в наследения опит от предшествениците ни.

Така например страхът от паяци у един човек може да се окаже унаследен защитен механизъм, заложен в семейните гени, след травматично преживяване с паяци на негов предшественик.

Според учените по някакъв начин дадени изживявания успяват да се прехвърлят в гените и така да бъдат предадени на бъдещите поколения.

инфо: actualno.com

Вижте още:

НАСА: Космосът променя човешкото ДНК по странни начини

ДНК възприема човешката реч и мислите. Всяка произнесена дума е като генетична програма

Генно инженерство променя ДНК на болни ембриони

Човешките ДНК са с извънземен произход, според Нобеловия лауреат Франсис Крик

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.