Според британците Мария Кюри е жената, променила в най-голяма степен света

кюриБританската кралица Елизабет II, Маргарет Тачър, Дж. К. Роулинг са само част от 40-те жени, които промениха света. Това показва анкета, проведена в Обединеното кралство

На първо място в класацията е химикът Мария Кюри, която е първата жена, носителка на Нобелова награда. Всъщност тя има две Нобелови награди. На второ място е британската медицинска сестра Флорънс Найтингейл, а трета е британската премиерка Маргарет Тачър. Суфражетката Емелин Панкхъртс и Майка Тереза също попадат в челната петица.

Не са пропуснати и британските кралски особи. Кралица Елизабет II, принцеса Даяна, кралица Виктория и Елизабет I попадат в топ 20.

Анкетата е проведена сред 2000 пълнолетни британци, според които най-ценното качество на жените от списъка е това, че те не са се страхували да подложат на изпитание убежденията на времето си. Две трети от анкетираните смятат, че младите жени днес нямат личности, от които да се вдъхновяват, а 8 на всеки 10 тийнейджъри се възхищават на съвременните знаменитости твърде много.


Проучването е част от поредица филми, свързани с психологията. В сериите актьори в образите на дамите от класацията ще легнат на дивана на психолога за преглед. „Няма съмнение, че жените в тази класация са променили света и ще продължат да вдъхновяват хората. Актьорите в ролите ни помагат да видим какво тези невероятни жени са искали да споделят с психиатъра, ако имаха шанс. Само част от тях са Маргарет Тачър, кралица Елизабет I и Жана д`Арк“, казват авторите на изследването.

В класацията попадат още имена като Ане Франк, Индира Ганди, Мерилин Монро, Джейн Остин, Коко Шанел, Мария-Антоанета, Опра Уинфри, Хилари Клинтън, Малала Юсафзай, Одри Хепбърн, Мишел Обама и херцогинята на Кеймбридж Катрин Мидълтън.

инфо: curious.actualno.com

Вижте още: 

ОТКРИТИЕ ОТ 11 ФЕВРУАРИ 1939 Г. – ЯДРОТО НА УРАНА МОЖЕ ДА БЪДЕ РАЗЦЕПЕНО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.