Стефановден е! Според обичая днес приключваме старата година

На 27 декември според православния календар се почита паметта на свети Стефан – пръв архидякон и мъченик за вярата. В народния обичай на днешния ден се затваря кръгът на старата година.

На втория ден след Коледа имен ден празнуват всички с имената Стефан, Стефка, Стефания, Стефана, Станчо, Стамен, Стойка, Стоимен, Стефани, Стойчо, Стоянка, Станислава и Станимира.

Тъй като от гръцки език името Стефан се превежда като венец, празник на днешния ден имат още Венцислав и Венцислава.

Свети Стефан е един от учениците на Исус Христос, който е избран веднага след възкресението на Месията да се погрижи за християнското общество в Палестина.

Заедно със светеца са избрани още 6 ученици с тази задача, които били наречени дякони. Стефан е първият служител в първата християнска община – Йерусалимската.

Светецът е и първият мъченик в християнската история. Заради нарастващия брой християни юдеите започнали да го обвиняват в отричане на Бог и Мойсеевия закон.

Стефан е бил заловен от група юдеи, които го замеряли с камъни до смърт, а той се молил на Бог да прости на неговите убийци. Преданието разказва, че Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него.

След смъртта му тялото на светеца е било оставено на зверовете и птиците.

През V век чрез предсказание са били открити мощите на светеца, като са били поставени в Сионския храм в Йерусалим.

Според народния обичай на 27 декември се затваря кръгът на старата година. От днес до Йордановден се спазват традиции, характерни за Мръсните дни – жените не трябва да метат, перат или да мият косите си. Забранени са също венчавките и погребенията.

Преданията казват още, че през периода на Мръсните дни не трябва да се разхождаме по тъмно навън, защото тогава бродят злите сили.

На някои места в България на днешния ден се спазва ритуалът ладуване, на което се гадае дали една неомъжена жена скоро ще си намери съпруг. Момите за женене трябва да направят букет от цветя, на който да вържат техен пръстен, гривна или обица.

Букетът и бижуто се потапят в менче с мълчана вода, като се покриват с червено було. На сутринта едно от момичетата, преоблечено като булка, гадае за браковете.

Вярва се също, че ако едно момиче вечерта на Стефановден заспи върху шепа жито, ще сънува бъдещия си жених.

инфо: sanovnik.bg

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.