Столетниците в Япония вече са 86 000, най-възрастният е на 111 г.

Броят на столетниците в Япония се е увеличил до рекордните над 86 000 души, което демонстрира невероятното дълголетие на хората в страната.

Според министерството на здравеопазването и благосъстоянието страната има 86 510 граждани на възраст над 100 години, което е увеличение от 6060 в сравнение с година по-рано. Един японец на всеки 1450 е на възраст над 100 години.

Това е второто най-голямо увеличение на столетниците в Япония досега – след миналата година, когато броят им нарасна с 9 000.

Най-възрастният мъж в страната е 111-годишния Микизо Танака, който е роден през май 1910 г. и живее в дом за възрастни в град Нара. Тази година броят на столетниците от мъжки пол е 10 060, но те съставляват по-малко от 12 % от общия брой.

Най-възрастният човек в света и третият най-възрастен човек, живял някога, е японка. Кейн Танака е роден във Фукуока през 1903 г. – същата година, когато Братя Райт летят с първия самолет в света. Тя приписва дълголетието си на вкуса си към шоколада и симпатията си към настолната игра Отело. Едва наскоро тя е започнала да използва инвалидна количка.

Когато Япония за първи път започва да брои своите столетници през 1963 г., те са едва 153, и оттогава броят им се е увеличил близо до 600 пъти. Общият брой надхвърля 1000 през 1981 г., 10 000 през 1998 г. и 50 000 през 2012 г.

Когато започва водене на статистиката, средната продължителност на живота на японските мъже и жени е съответно 67 и 72. Сега средната продължителност на живота е 81 и осем месеца за мъжете и 87 и девет месеца за жените, на-високият в света.

Демографската статистика на Япония предполага какви са причините хората да живеят толкова дълго. На глава от населението най-голямата концентрация на столетници е в тихи селски райони, отчасти поради тенденцията на младите да се преселват към градовете. Много столетници има и в по-топлите части на югозапада на Япония, а не в по-студения север.

Трите префектури с най-голяма концентрация на хора над 100 са и трите с най-ниско население като цяло. Начело в класацията е Шимане със 135 столетници на 100 000 души, което е почти двойно повече от националната цифра от 69 на 100 000. Най-малко гостоприемна за свръх възрастните, с 42 на 100 000, е Сайтама, префектурата на север от Токио, където живеят много от пътуващите в града.

Нарастването на броя на столетниците доведе до промени в начина им на почитане. Тези, които навършват 100 години, получават сертификат от премиера и сребърна чаша за саке, но преди 12 години правителството намали размера на сребърните чаши, за да спести пари, за голяма досада на някои пенсионери.

източник: dnes.bg

Вижте още:

14 особености, чрез които японците забелязват чужденците наоколо

Знаменити жени, живели над 100 години

Каква е била продължителността на живота в древността

9 неща, които можете да видите само в Япония

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.