Странджа крие мистериите на Марков камък

4

Странджа  е скрила в пазвата си мистерията на Марков камък. Марков камък или Голям камък е едно от природните чудеса намиращи се в Странджа, недалеч от с. Долно Ябълково. Според твърденията на хората от тази местност във вдлъбнатината на мегалита се събира лековита или още наречена мълчана вода. Пътят до феномена доста трудно се намира, като се минава покрай една неразкопана могила.

Според преданието край могилата Крали Марко имал чифлик заедно с двамата си братя. Когато баща им починал оставил на по-големите си синове къща, животни, ниви, а на Крали Марко завещал една тепавица край реката. Ядосаният исполин грабнал един огромен камък и го метнал в гората. После хукнал през планината  и без да иска настъпил камъка.  Стъпката му се отпечатала и местните твърдят, че личи до днес.

Точно в този отпечатък се събира лековитата, мълчана вода. Водата лекува всякакви болести, а безплодните жени стривали във водата частици от камъка и я пиели.

Много преди легендата за Крали Марко мястото край село Долно ябълково било светилище на траките. Край Големия камък те изпълнявали свещени ритуали и обреди, запазили се и до нашите дни.

Големият камък на тракийското светилище е висок цели осем метра, а в диаметър е девет метра. Мегалитът е закрепен върху две скали, така , че се е образувал процеп. В култовото светилище има два жертвени олтара и „трон“ от камък.

Твърди се , че ако някой болен мине под процепа три пъти ще излекува всички болести. Реши ли да погледне нагоре ще види невероятна гледка. Там се виждали отпечататъците на лапичките на всички животни, които са обитавали Странджа или в момента обитават планината.

Върху Марковия камък най-отгоре се намират две кладенчета – едното със сферична, а другото с овална форма. Те се смятат за „очите на Бога“, приемат от небето божите дарове и благодат, като в последствие силата се поглъща от камъка и се излъчва през свода на образувания процеп.

инфо: chudesa.net

Вижте още:

МЕСТАТА В БЪЛГАРИЯ, ЗАРЕДЕНИ С МИСТИЧНА ЕНЕРГИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.