Странните съвпадения в живота и съдбите на Линкълн и Кенеди

Това не е само „градска легенда“. Историците от години се занимават с тази ирония на съдбата. Множеството съвпадения между събитията в живота на Ейбрахам Линкълн и Джон Кенеди не са само любопитни факти. Много страници са изписани по този въпрос. Някои подкрепят тезата за твърде многото съдбовни съвпадения между двамата президенти, други ги разобличават като плод на фантазьори, копнеещи за мистерии и загадки.

Избрахме за вас само категоричните достоверни факти, подкрепящи странните съвпадения между 16-ия и 35-ия президент на САЩ.

Първият списък на съвпаденията е публикуван в пресата през 1964 г., година след убийството на Кенеди. Много от фактите от този списъка са развенчани от Мартин Гарднър в научнопопулярното списание Scientific American и впоследствие препечатани в книгата му The Magic Numbers of Dr. Matrix.

Линкълн е избран за президент през 1860 г. Точно сто години по-късно, през 1960 г., Кенеди става президент.
Ейбрахам Линкълн е избран в Камарата на представителите на САЩ през 1846 г., Джон Кенеди – през 1946 г.
И двамата са дълбоко загрижени за правата на афроамериканците.
И двамата са убити в петък в присъствието на съпругите си.
И двамата са загубили дете, докато са живеели в Белия дом.
И при двамата смъртта е настъпила вследствие на куршум, изстрелян в главите им отзад.
Линкълн е убит в театъра на Форд. Кенеди среща смъртта си, докато се вози в кабриолет Линкълн, произведен от Ford Motor Company.
И двамата са наследени от вицепрезиденти на име Джонсън. Андрю Джонсън е роден през 1808 г. Линдън Джонсън е роден през 1908 г.
Джон Уилкс Бут (убиецът на Линкълн) е роден през 1839 г. Лий Харви Осуалд (убиецът на Кенеди) е роден през 1939 г.(По този факт има спор между историците, някои твърдят, че все пак Бут е роден през 1838 г.)
И двамата убийци са убити преди съдебното дело.
И двамата президенти са били второ дете в семейството.
И двамата са кръстени на своите дядовци. Линкълн – в чест на дядо му по бащина линия, капитан Ейбрахам Линкълн, убит от индианците, и Кенеди – в чест на бащата на майка му, известния политик Джон Франсис Фицджералд.
И двамата са имали вродени генетични заболявания. Линкълн е страдал от вроден синдром на Марфан (според друга версия – множествена ендокринна неоплазия). Кенеди е бил с болестта на Адисон.
И двамата президенти обичали да седят в люлеещи се столове.
И двамата президенти обичали поезията (любим автор – Шекспир) и да разказват вицове.

Съвпадения има и в съдбите на обкръжението на двамата президенти

И Жаклин Кенеди, и Мери Тод Линкълн вече са били сгодени за други хора, преди да се оженят за съпрузите си.
И двете първи дами произхождат от аристократични семейства, говорели са свободно френски и са изглеждали екстравагантно.
И двете са били на по 24 г., когато се омъжват.
Линкълн имал синове с имена Робърт и Едуард. Кенеди имал братя, които се казват Робърт и Едуард.
Снахата на Линкълн се е казвала Мери Юнис. Сестрата на Кенеди се е казвала Юнис Мери.
И двамата президенти са имали по 4 деца, 2 от които умират.

Твърде много прилики между убийците и убийствата

И двамата убийци – Джон Уилкс Бут и Лий Харви Осуалд произхождат от семейства на безработни, и двамата губят бащите си в ранна възраст.
И двамата президенти са застреляни в ден преди голям празник. Линкълн – в навечерието на Великден, Кенеди – в навечерието на Деня на благодарността.
И двамата президенти не издъхват веднага след прострелването.

Списъкът продължава още, и още

Той включва и съвпадения между имената и съдбите на придружаващите лица, които са били в близост до президентите в часа на покушенията, както на вицепрезидентите, застанали начело на държавата след смъртта на титулярите. Дори полицаите, арестували двамата убийци са еднофамилци – Бейкър. Нумеролозите с наслада събират числата на рождени дати, часове на смъртта, сумират цифровите стойности на буквите в имената на всички, участвали в двете събития и откриват странности. В момента има открити над 200 валидни съвпадения между Линкълн и Кенеди, както и техните вицепрезиденти, убийци, убийците на убийците и т.н.

Скептиците

Според сайта Snopes.com – лидер в развенчаването на градски митове и легенди, повечето от съвпаденията имат доста простички обяснения. Датите на избори за Камарата на представителите и началото на президентството с разлика от 100 години не са изненадващи, тъй като президентските и парламентарните избори в САЩ се провеждат на интервали от четен брой години.
Двамата президенти са застреляни в петък, защото публичните масови събития обикновено са се провеждали през уикенда или ден преди него.

Фактът, че и Кенеди, и Линкълн са били простреляни в главата, се обяснява с факта, че стрелците са нямали друг избор. Като се има предвид, че и в двата случая е било невъзможно да се стреля в гърдите им заради обстоятелствата.
Че вицепрезидентите на двамата държавни глави са били съименници, може да се обясни с това колко разпространено е името Джонсън в САЩ (второ след Смит).

източник: spisanie8.bg

Morkadis

Вижте още:

Джон Кенеди бил убит заради извънземните

77-годишно проклятие тегне над клана Кенеди!

Мистериозната съдба на Жаклин Кенеди

Четири шокиращи исторически съвпадения

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.