Странни забрани по света

аватар

Интересна китайска забрана е Аватар в 2D формат. Според китайските власти идеята за общество, което се съюзява с местно полутуземско, било то и извънземно племе, срещу империалистическа заплаха, е абсолютно неприемлива.

Хората навсякъде са различни и в зависимост от културата, традициите и законите на една страна действат права и забрани, които за други могат да изглеждат странни. И колкото и да се впечатляваме от начина на живот в определени общества, има някои интересни забрани, които дори са постановени със закони в съответните държави.

Дания: Повечето имена за бебета

Може да изглежда странно, но датските поданици имат право да кръщават децата си само с имена, включени в официален списък, а за всяко изключение се налага да се подават молби и да се чака одобрение от държавните власти. Понастоящем този списък е съставен от едва 24 000 имена, което не допуска особено разнообразие.

В Дания също така действа забрана и за две нестандартни храни – Ovaltine и Marmite. Който ги е опитвал, знае, че или много ще се влюби в тях, или ще ги намрази, но датчаните са стигнали до крайност. Такава забрана обаче действа и в Канада от края на 2014 година, а официално обявената причина е, че тези емблематични британски храни съдържат нелегални добавки.

Саудитска Арабия: Свети Валентин
Саудитска Арабия си има доста странности за един сравнително освободен от ограничения европеец. Като например това, че кралството смята празника за деня на Св. Валентин за обида на мюсюлманските традиции. За да се предотвратят нарушения с любовни дарове, преди Св. Валентин цветарниците и магазините за подаръци са задължени да премахнат от складовете си всичко червено и романтично, което може по някакъв начин да се асоциира с празника на влюбените. В Саудитска Арабия действат също безброй забрани за жените, както и забрана за музикални училища.

Китай: Жасминът
След Жасминовата революция в Тунис 2010/2011 година, вдъхновени протестанти в Китай също решават да проведат подобно въстание. То е потушено от властите и един от резултатите му е, че растението жасмин бива забранено в цялата страна. Такава съдба освен това сполетява и песните, в които се пее за него, както дори и кратки съобщения, съдържащи думата жасмин.

В Китай доста време имаше забранени конзоли за игри. Повечето игрови конзоли се произвеждат в Китай и дори затворниците там биват принуждавани да играят World of Warcraft, за да могат властите да събират плячката им и да я препродават на други играчи. Миналото лято забраната за продажба на игрови конзоли в страната беше вдигната и китайското културно министерство обяви, че компании като Microsoft, Nintendo и Sony вече ще могат да продават продуктите си на територията на цялата страна.

Друга интересна китайска забрана е Аватар в 2D формат. Според китайските власти идеята за общество, което се съюзява с местно полутуземско, било то и извънземно племе, срещу империалистическа заплаха, е абсолютно неприемлива. Ето защо скоро след премиерата на филма в Китай, се налага забрана той да бъде прожектиран на друго освен на 3D. Тъй като в страната по това време има твърде малко 3D кино зали, тази забрана доста ефективно лишава лентата от голяма гледаемост поне за известен период от време.

Иран: „Западните“ прически
Както повечето близкоизточни страни Иран не одобрява неудържимото разпространение на декадентски влияния, нахлуващи от запад. И за да предпази обществото на страната по-ефективно, правителството налага забрана върху всяка прическа, която отсъства от специален списък от правителствено одобрени стилове на подстрижка.

Гърция: Определени видеоигри
Китай не е единствената страна издала закон срещу видеоигрите. И съседна Гърция минава в тази графа, но по доста различна причина. През 2002 година тогавашното гръцко правителство се опитва да предприеме мерки срещу незаконни хазартни машини, но тъй като вече съществува твърде общ закон в защита на видеоигрите, то той успява да покрие и предпази всяка форма на електронна игра, включително и незаконните ротативки.

Коледа в Сомалия и Бруней 
И, разбира се, съвсем прясната забрана за празнуване на Коледа в Сомалия и Бруней. В края на 2015 година правителството на Сомалия забрани да се празнуват Рождество Христово и Нова година, защото те нямат нищо общо с исляма. Властите предупредиха, че онези, които не се подчинят на забраната, могат да си навлекат гнева на ислямистите от групировката „Аш Шабаб“.

Властите в султанство Буней също забраниха празнуването на Коледа, като обявиха, че украсите по този повод заплашват да отклонят мюсюлманите от правия път. Всеки, който наруши забраната, е заплашен от пет години затвор, както и глоба в размер до 20 хил. долара и лишаване от свобода за срок от пет години.

инфо: novinar.bg

Вижте още:

10 СТРАННИ НЕЩА, КОИТО СЕ СЧИТАТ ЗА СЕКСИ В НЯКОИ ДЪРЖАВИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.