Странни медицински състояния, за които почти никой не е чувал

В продължение на милиони години хората са се научили да разпознават и лекуват много болести, дори и тези, които първоначално са изглеждали фатални. Въпреки, че има много известни заболявания, някои странни симптоми все още озадачават лекарите. Днес ще споменем за 10 странни медицински състояния, за които може би никога не сте чували.

Принципът на “бръсначът на Оккам” е концепция, която се използва за оптимално решение на проблеми. Същността на метода е да се изберат за правилни най-простите от всички решения. В областта на медицината същността на принципа е, че “ако чуете тропот на копита, то това най-вероятно е кон, а не зебра.” Затова според симптомите, лекарите избират най-вероятните диагнози. Например при оплаквания от главоболие и чувствителност към светлина и звук, най-вероятно това е мигрена. Въпреки, че винаги може да има изненади.

Ето някои от тях:

Извратен апетит

Извратен апетит е състояние, при което човек вместо традиционните храни, съдържащи витамини, микроелементи и минерали, яде пръст, боя, дърво, пари или хартия. Когато се консумират такава храна, има риск от нараняване на вътрешните органи, отравяния и недохранване. Този синдром се среща в детска възраст и продължава не повече от година. Ако децата имат психични проблеми, тогава заболяването може да продължи по-дълго. Лекува се според причината за появата му – дефицити в организма, травми на главата, енцефалити, шизофрения, биполярни психични разтройства и други.

Синдром на Алиса в страната на чудесата

Синдромът е заболяване, при което мозъкът възприема изкривено околните обекти. Човек, страдащ от това заболяване вярва, че предмети и хора се свиват или растат до гигантски размери точно пред очите му. Той може също да страда от тактилни и слухови халюцинации. Такъв синдром може да се развие при хора продължително страдащи от мигрена и епилепсия.

Синдром на чуждата ръка

Синдромът на чуждата ръка е заболяване, свързано с психични разстройства. Човек възприема едната или двете ръце, като чужди части от тялото му, имащи свой живот. Причината за това заболяване може да бъде резултат от операция в мозъка или епилепсия, когато връзките между двете полукълба на мозъка са прекъснати и човекът не е в състояние да контролира движенията на ръцете. Хората, които са преживели такова състояние твърдят, че едната или дори двете ръце не им се подчинявали.

Вродена нечувствителност към болка

Хората, които имат синдром на вродена нечувствителност към болка, не чувстват абсолютно никаква болка. И не си мислете, че това е дар от съдбата, защото болката макар неприятна е полезна. Когато нещо не е наред, мозъкът изпраща сигнали до определени места в тялото. Така човекът се предпазва от опасности, например дърпа ръката си, за да не се изгори. Ако човек има синдром на нечувствителност към болка, последствията могат да бъдат фатални. Такива хора трябва непрекъснато да се наблюдават за да са сигурни, че нищо не застрашава здравето им: фрактури, кървене и др.

Morkadis

Алергия към вода

При алергия към вода, при контакт с нея се появява обрив или мехури по кожата. Ако човек с такава болест се измие, обривът може да продължи до два часа. По принцип, това заболяване засяга предимно жени и то в юношеството. Няма лечение, но употребата на антихистаминови, стероидни лекарства улеснява протичането на заболяването.

Синдром на Котард

Синдромът е психично разстройство, по време на което човек вярва, че е мъртъв. Тази илюзия е толкова силна, че кожата и меките тъкани могат да започнат да умират и да кървят, а органите – да откажат. Заболяването възниква поради увреждане на определени участъци от мозъка. Няма лечение, въпреки че се предписват антидепресанти и шокова терапия.

Прогресивна осифицираща фибродисплазия (ФОП)

Това заболяване трансформира меките тъкани на тялото (сухожилията, сухожилията и хрущялите) в костната тъкан. Тъй като меките тъкани се втвърдяват, човек не може да се движи. Този процес започва предимно в детска възраст от областта на шията и бавно се спуска надолу. За човек става трудно да диша, той се превръща в жива статуя. Такива пациенти обикновено не живеят до 40 години.

Синдром Клайн — Левин

Заболяването е наричано още Синдром на Спящата красавица. То е свързано с нарушение на съня. Хората, страдащи от това заболяване, могат да спят 21 часа на ден. Синдромът се проявява само спорадично. Въпреки името, болестта се среща най-вече при мъжете, които са 70% от всички с този синдром. Коренът на проблема се крие в дисфункцията на хипоталамуса. Това е доста рядко заболяване – 1 човек на 1 милион души страда от него. След първата проява симптомът може да се появи отново след 8-13 години.

Фатално фамилно безсъние

Фаталнато фамилно безсъние е друго нарушение на съня. То представлява невродегенеративно разстройство, причинено от дефектен протеин, и се дължи на генетична мутация. Първите симптоми се проявяват на средна възраст, като леко безсъние, което прогресивно се увеличава до пълна липса на сън. Няма лечение. Смъртта на пациента може да настъпи след 12-16 месеца.

Хиперексплексия

Хиперексплексия е болест, за която никой не е чувал. Синдромът се основава на рефлекса на Моро. Причината за заболяването е неизвестна, но се счита, че тя е причинена от психично разстройство. Страдащият е лесно плашлив, многократно повтаря думи или фрази като папагал, копира поведението на човек, който е наблизо, и изпълнява командите „бягай“, „скочи“ и „удари“. Болестта се проявява при юношите и с възрастта симптомите отшумяват.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Самосъжалението е загуба на време: Удивителната история на Стивън Хокинг

Чували ли сте за порфирия – „Болестта на Дракула”?

Известните хора, починали от венерическо заболяване

Синдромът на Адели

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.