Странни случаи на посмъртно раждане в ковчег

7

Евентуален пример за посмъртно раждане.

На пръв поглед може да изглежда, че това е някаква ексцентрична нова мода, но раждане в ковчег е действително явление, при което жената изкарва ембриона от тялото си след като е починала. Този феномен се е случвал рядко в миналото и науката все още не е напълно наясно с причините за появата му.

В академичните среди раждането в ковчег е познато като посмъртно ембрионално изхвърляне. По време на гниенето човешкото тяло произвежда естествени газове, които причиняват отоци. Затворените в корема газове започват да притискат утробата, избутвайки по този начин нероденият ембрион. Този процес не е изучен задълбочено, а и не се случва при всяка починала бременна. Химическите съставки, които се използват в наши дни, премахват естествените телесни течности, които причиняват отоци, а така посмъртното ембрионално изхвърляне става почти невъзможно.

Все пак в медицински документи от XVI до XVIII век можем да открием сведения за това необикновено явление. В енорийски регистър от XVII век се съобщава, че „На 20 април 1650 г. беше погребана Ема, жената на Томас Топлас, която родила дете два часа след като е положена в гроба“.

В историческите сведения можем да намерим и история за жена, която починала по време на бременност в Брюксел през 1633 г. Три дни по-късно ембрионът е намерен „провесен между бедрата“. Подобни случки са отбелязвани от немалък брой европейски доктори и историци.

8

Ембрион, намиращ се между краката на майката.

Разпознаване на посмъртни раждания

Идентифицирането на този процес може да се окаже значително трудно от биоархеологическа гледна точка, защото от човешкото тяло остава само скелет. Присъствието на жена и ембрион не е достатъчно, защото е възможно да са положени заедно дори и ембрионът да е живороден и двамата са починали по едно и също време. От голямо значение за разпознаването на това явление са местоположението и позиционирането на двата комплекта останки.

9

Първо и най-важно е главата на ембриона да е насочена в противоположна посока спрямо главата на майката. След това трябва да се изясни дали ембрионът е достатъчно млад, или става въпрос за починало новородено.

Въпреки че този процес не се случва особено често, той все пак предизвиква любопитството на археолозите. Нерядко биват откривани жени, погребани с неродени или новородени деца. Археолозите трябва да внимават как интерпретират пространствените взаимоотношения между двете тела. Ако те са едно до друго, вероятно става въпрос за успешно раждане, последвано от усложнения и смърт за майката и ембриона. Ако пък ембрионът се намира между краката на майката, то най-вероятно това е случай на посмъртно раждане – процес, който определено има нужда от повече изучаване.

Оригиналната статия е дело на Кати Емери (Katy Emery) и е публикувана в Bones Don’t Lie.

инфо: drevnite.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.