Съкровището на цар Иван Шишман пак разбуни духовете

1

Хазната на Иван Шишман заровена край Дунав

Знайни и незнайни иманяри и вандали са опустошили почти напълно една от най-емблематичните крепости в българската история. Става дума за уникалното кале над Никопол, където е заловен и убит цар Иван Шишман. Останките от забележителното укрепление край река Дунав са в окаяно състояние – пише „България днес”. Ценният исторически обект е напълно занемарен от всички институции и е въпрос на време да бъде тотално заличен от лицето на земята.

Местните разкриха, че древните стени на крепостта са порутени от златотърсачи, които се надяват да открият съкровището на цар Иван Шишман.

„Според легендата на хребета край Дунав е била заровена цялата царска хазна на Иван Шишман. Той наредил да я скрият тук, след като Търновград паднал след османската обсада” – разказва възрастен местен жител.


Треската по съкровището е толкова голяма, че често под крепостта в река Дунав се спускали и водолази. Те вярвали, че с годините част от ценното имане на Иван Шишман се е свлякло на дъното.

Легендите за заровено златно съкровище в Шишмановата крепост бяха потвърдени пред изданието от кмета на Никопол Емил Бебенов. Той призна, че навремето иманярите са били обзети от треска и копаели в региона. Съкровището на цар Иван Шишман обаче си остава скрито.

„Пикът на златната треска тук беше преди години. Най-много за съкровище се е копаело през 70-те години. Сега вече няма чак толкова иманяри, по-спокойно е, но също се копае, макар и тайни и с по-модерна техника” – увери градоначалникът.

инфо: chudesa.net

Вижте още:

СМЪРТОНОСНО ПРОКЛЯТИЕ ЗАСТИГНАЛО ОТКРИВАТЕЛИТЕ НА ЛЕТНИШКОТО СЪКРОВИЩЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.