Сънят удвоява ефективността на паметта

сън

Учените от университета на Ексетър (Великобритания) са открили поредната „топла вода“, като са изяснили, че в навечерието преди изпит е необходимо да се наспим юнашки и по този начин да подобрим ефективността на запомняната информация.

Това обстоятелство е известно отдавна, но друго си е да бъде потвърдено. Здравият сън е изключително полезен за способностите на мозъка да извлича информация от паметта, изяснили са британските учени. Сънят е способен да предпази информацията от неволно забравяне, а също така да осигури по-бърз достъп до спомените.

Британските учени са провели изследване с цел да удостоверят доколко ефективно запомнят хората измислени думи. Участниците в тестването трябвало да научат думи, след това да се опитат да си ги спомнят и накрая да се опитат да ги възпроизведат след 12 часа, през които едната група спала, а другата бодърствала.

Резултатите показали, че участниците по-слабо се справяли със задачата веднага след „зубренето“, но след 12 часа почивка успели да си спомнят много повече. Обаче групата, която в това време се отдала на здрав сън, демонстрирала почти два пъти по-добър резултат.

По такъв начин, смятат учените, свежите спомени се обработват и укрепват в мозъка, докато спим. Бъдещи изследвания ще помогнат по-детайлно да се разбере влиянието на съня върху механизма на запомняне на информация.

инфо: interest.actualno.com

Вижте още: 

ПРОРОЧЕСТВА ОТ ЦАРСТВОТО НА СЪНИЩАТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.