Тайната на изчезналия океан на Марс

марс

Сблъсъкът на младия Марс с астероиди е допринесло за възникването на огромен океан на него, пише New Scientist.

Това е мнението на Тим Паркър от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, изразено на планетарната научна конференция в Тексас. По думите му последни изследвания позволяват с увереност да се каже, че преди около четири милиарда години на Марс се е появил океан. Той е заемал половината от северното полукълбо и е бил способен да съдейства за зараждането и развитието на живот.

Но океанът не е успял да изпълни тази мисия. Той е просъществувал няколкостотин милиона години, след което буквално се е изпарил. За това сочат геоложки структури, открити от марсоходите в последните десет години.

Учените са установили, че някои участъци от местността са се образували в резултат на изпарение на вода. Според Тим Паркър за това говорят най-вече данните от марсохода Opportunity, който се движи по края на изчезналия океан.
Изследователите смятат, че водата се е появила в резултат на бомбардировка на Червената планета от астероиди. И е изчезнала пак поради същите причини. Сблъсъците с астероиди са довели до изменение на климата и океанът е замръзнал. След това замръзналата вода е започнала да се изпарява, формирайки съвременния релеф на Марс.

Според учените океанът в течен вид е можел да се съхрани само ако на планетата съществуваше плътна атмосфера.

инфо: actualno.com

Вижте още: 

КАКВО СЕ Е СЛУЧИЛО НА МАРС?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.