Талий – тихата отрова, която не оставя следа

5

Преди няколко месеца скандална история на убийство в старозагорското село Борилово показа, че и нашенци използват известната отрова талий, която според легендите е отнела живота на бележити исторически личности.

В миналото талият една от най-използваните отрови от убийците, докато лекарите не му намериха ефективен антидот. Допреди това обаче, талият е бил широко използван, че дори му е измислено прозвището отровата на отровителя.

Смята се, че с този тежък метал са убити редици известни личности като престъпленията се извършвали, досущ като сюжет на криминален роман от Агата Кристи.

Талият не оставя никакви белези по трупа, чрез които след това да се разбере, че покойникът е бил отровен с този метал. Освен това отровата няма вкус или мирис и спокойно може да се смеси с храна инапитка без да се усети.

През 2003 година се организира голяма дискусия около тихата отрова, след като разследващият журналист Юрий Шчекочихин умира при загадъчни обстоятелства на 53 години. Нито едно от проведените 3 разследвания не открива причината за смъртта.

За отровен с талий се смята и капитанът от КГБ Николай Хохлов, който по време на мисия отказва да убие един от лидерите на руската опозиция.


Хохлов обаче добре е познавал различните отрови и още при първите незначителни признаци заминава на лечение в САЩ, където след няколко преливания успява да възстанови здравето си.

Още древните гърци познавали способностите на талия. Те дори го предлагали на осъдените на смърт, за да им спестят болезнената кончина.

От Древността е известен случая на Сократ, който трябвало да изпие чаша с отрова, защото бил обвинен в развращаване на младежта.

Някои източници твърдят, че египетската кралица Клеопатра е убила брат си Птолемей XIV с талий, а тяхната сестра Арсиноя използвала същата отрова, за да убие баща им Птолемей XII.

Историята е пълна с разкази за отровени владетели, престолонаследници или съперници. След смъртта на Моцарт например се появяват слухове, че е бил отровен от конкурента си Салиери. Причината за смъртта на композитора все още не е напълно изяснена.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

КОНСПИРАТИВНИТЕ ТЕОРИИ, КОИТО СЕ ОКАЗАХА ИСТИНА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Един коментар
  1. Аз 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.