Тестостеронът – мощен боец срещу депресията?

Според едно ново изследване тестостеронът може да помогне
за облекчаване на депресията при мъжете. Учените установили, че мъжките хормонални добавки подобряват настроението.

Около 100 милиона мъже в света страдат от някаква форма на депресия. Досега учените бяха разделени на два лагера по въпроса дали има връзка между нивото на тестостерона и депресията. Във всеки случай в момента не се препоръчва хормонална терапия за това състояние. Специалисти от Дрезденския технически университет решили да проведат по-прецизни изследвания, за да открият истината.

Значително подобрение на симптомите

Д-р Андреас Валтер и колегите му доказали с помощта на обширно литературно проучване, че симптомите на депресия значително се смекчават, когато засегнатите мъже приемат тестостерон. Резултатите са публикувани в специализираното списание Jama Psychiatry. Освен това екипът учени установил, че в случаите на по-лека депресия симптомите намаляват  съществено, когато болните приемат най-малко по 0,5 грама тестостерон на седмица. Положителният ефект се проявявал шест седмици след началото на терапията. Повлиявали се благоприятно както млади, така и по-възрастни мъже.

Тестостерон вместо антидепресанти

В доклада си германските учени предупреждават да не се правят прибързани заключения. В рамките на своя анализ те разгледали редица проучвания, които обаче били проведени на различен принцип и това затруднявало сравнението. В бъдеще ще бъдат необходими допълнителни проучвания, най-вече съпоставящи терапията с тестостерон и лечението с антидепресанти, което се прилага в момента. Изключително важно е да се разбере дали подобна хормонална терапия може да помогне и на жени, страдащи от депресия.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Будистът и Депресията

5 класически признака на депресията, които повечето хора не разпознават

Правете това един час седмично и забравете за депресията!

6 навика, които преборват симптомите на депресия

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.