Тито докарал инсулта на Сталин

сталин

Писма осветяват смъртта на диктатора

Наемен убиец, изпратен от Тито, причинил смъртта на Сталин, твърди словенският историк Йоже Пировец в нова сензационна биография на югославския политик.

Световните медии коментират книгата, която хвърля нова светлина върху края на съветския диктатор, базирайки се на новооткрити архивни материали. Тя потвърждава и версията, която ЦРУ лансира преди 7 години след разсекретяването на съветски доклад за смъртта на Сталин от 1953 г. Според него той не е умрял три дни след като получава инсулт, каквато е официалната версия, а някой му е „помогнал“.

Тезата се потвърждава в едно от последните писма, което си разменят двамата диктатори. В него буквално се казвало, че на югославския ръководител „нямало да му са необходими много опити, за да убие Сталин. Бил му достатъчен само един“, отбелязва Пировец.

Словенецът разкрива най-малко 22 опита за посегателство над живота на прочутия грузинец, като някои от тях са особено куриозни. Като например получен подарък „кутия за скъпоценности“, която при отварянето си изпускала нервно-паралитичен газ.

инфо: novinar.bg

Вижте още: 

8 ИСТОРИЧЕСКИ ФИГУРИ, ПО-ЗЛИ ОТ ХИТЛЕР

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.