Ти пък кой си: синдром на огледалния непознат

огледало

Необичаен случай е регистриран във Франция: 78-годишен мъж първо престанал да разпознава своето отражение, след което започнал да разговаря и да се кара на непознатия в огледалото.

Този странен случай, който привлякъл вниманието на френските психиатри, е описан в сп. Neurocase. Списанието е специализирано за осветяване на нетипични синдроми и отклонения от областта на невропсихологията, невропсихиатрията и поведенческата неврология.

78-годишният пациент Б. бил настанен в отделението по неврология на гр. Тур с необичайни оплаквания. Известно е, че по-рано той е страдал от редица сърдечносъдови заболявания и е лекуван от Неходжкинов лимфом, но не били фиксирани никакви психически отклонения при мъжа, който е разведен и има четири деца.

В продължение на 10 дни, предшестващи хоспитализацията, мъжът се оплаквал от присъствие на външен човек в дома си. Човекът бил необичаен – криел се в огледалото в банята и изглеждал точно като самия мосю Б. – същия цвят на косите, форма на тялото, същите дрехи и жестове.

Човекът разговарял с неканения гост и бил учуден, че той знаел много за самия него. Той дори носил храна към огледалото с прибори за двама души. В края на краищата гостът не оценил гостоприемството, станал агресивен и дъщерята на мосю Б. решила да заведе баща си в болницата.

Клиничното изследване не дало необичайни резултати – мъжът се ориентирал нормално в пространството, прекрасно разпознавал роднините си. Нормални били и кръвните изследвания и направената енцефалограма.

Но магнитнорезонансната томограма установила атрофия на задните отдели на мозъка, били открити също и съпътстващи болест на Алцхаймер бета-амилоиди в кръвта – ненормално свити белтъци, от които в съдовете могат да се формират плаки. Въз основа на анализите на пациента било предписано лечение – препаратът есциталопрам и невролептикът амисулфид, прилаган при остра и хронична шизофрения.

След три месеца разстройството изчезнало и мъжът съобщил, че непознатият повече не се появява.

Този случай, когато човек не разпознава себе си в огледалото, се оказал толкова рядък, че в научната литература открили само две подобни отклонения. През 1968 година е описан случай с 61-годишна жена от Нова Зеландия с атрофия на главния мозък, която се плашела от своя двойник, когато се оглеждала. След 20 години бил описан случай със 77-годишна жена с атрофия на темпоро-париеталната област от мозъка, която дълго си говорела със своето отражение.

Тогава учените решили да отнесат подобни случаи към особена форма на така наречения синдром на отрицателния двойник (синдром на Капгра). Синдромът е наречен в чест на френски психиатър, който го описал за първи път през 1923 година. Страдащите от него хора – обикновено възрастни – смятат, че роднините или познатите им поне веднъж или постоянно са заменяни от двойници.

Понякога те смятат, че някъде съществува и техен собствен двойник, който носи отговорност за извършваните от тях постъпки. Науката познава и разстройство с обратен ефект – проксопагнозия, когато човек изпитва проблеми с разпознаването на познати му лица.

Според съвременните представи синдромът на Капгра се явява „огледално отражение“ на проксопагнозията – пациентите, страдащи от него, могат добре да различават познати лица, но са лишени от така наречения емоционален отклик на познати лица.

Случаят с мосю Б., смятат авторите на статията, както и двата описани други пациенти, е атипичен, тъй като разстройството му не е насочено към друг човек, а към самия себе си, по-точно – към собственото му отражение в огледалото, смята д-р Капуцине Диар-Детоф от университетската болница в Тур, където е лекуван мъжът.

Авторите смятат, че атипичният случай е много по-сложен, до него водят съчетани нарушения в мозъка на пациента.

„Този случай описва много рядко невероятно състояние, в което пациентът възприема себе си като непознат“, смята д-р Пол Райт от Еврейскияя медицински център в Ню Йорк.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

СИНДРОМЪТ НА АДЕЛИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.