Това, което харесваме, ни изглежда по-близо

3

Струва ни се, че виждаме нещата такива, каквито са. Но според едно от най-новите психологически изследвания, направени от учени от Нюйоркския и Корнуълския университети, става ясно, че желанията ни влияят върху погледа ни към света.

Така например предметите, които желаем да притежаваме, ни изглеждат по-близо, отколкото са в действителност. Близостта на целта ни провокира да извършваме действия, които да ускорят сбъдването на желанието ни.

Учените направили няколко експеримента. По време на първия участниците трябвало да преценят колко далече се намира бутилка с вода от тях. Преди това те били разделени на две групи, като на едната не разрешили да пият вода.

Тези, които не пили вода, трябвало да ядат солети и, естествено, били жадни. Те виждали бутилката доста по-близо до тях, отколкото тези от първата група. Силното желание променя и поведението.

По време на втори експеримент учените сложили на пода ваучер за магазин на стойност 25 и на стойност 0 долара. Доброволците трябвало да уцелят ваучерите с дрънкалка.

Когато се прицелвали в 25-доларовия ваучер, те хвърляли дрънкалката много по-близо до себе си, отколкото до обекта. Тези данни говорят за факта, че когато искаме силно нещо, го виждаме почти до нас.

Според учените тази зрителна измама цели да ни накара да задействаме всичките си сили, за да стигнем по-бързо до желаната цел.

инфо: sanovnik.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.