Това са старите народни поверия за посрещане на първа пролет

pixabay.com

На днешния 20-ти март настъпва астрономическа пролет, а според старите народни поверия трябва да спазим някои ритуали, за да се сбъднат желанията ни и да се радваме на здраве.

Според старите български поверия, ако си пожелаем нещо в първите минути от настъпването на астрономическата пролет, то ще се сбъдне, стига да го запишем на лист хартия.

Вечерта се смятала за вълшебна и затова се обръщало внимание на сънуваните сънища. Те се тълкували, тъй като на тях се гледало като на послание от бъдещето.

Пролетното равноденствие се приемало като момент, в който може да се пречистите от всичко негативно, като потопите камъните си в светена вода и изхвърлите всички стари вещи.

Това е моментът и на новото начало, когато природата се събужда от зимния си сън, затова може да купите нещо ново за дома си и да внесете нова енергия, ако искате промени.

При старите славянски народи преди приемането на християнството пролетното равноденствие се празнувало като Масленица, а след приемането на християнството празникът се отбелязва като Сирни Заговезни.

В езически времена Масленица се посрещал като празник на пролетта, разцъфналата на природата и затоплящото се време.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Три легенди за мартениците

5 места, където е вечна пролет

Настъпва първа пролет

Петър Димков: Неплодните дървета предоставят цялата си енергия на нуждаещия се човек

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.