Топенето на ледниците ще предизвика световен потоп

леден кръг

Нови изследвания на американски учени показват, че нивото на водата в Световния океан се покачва с 25% по-бързо, отколкото се смяташе досега. Какво очаква планетата, ако въпросното ниво се покачи с 5 метра, не се знае, но е очевидно, че дори 1-2 метра могат да доведат до катастрофални последствия, пише „Монитор“.

На същото мнение са и руски специалисти, които казват, че за първи път по време на експедиция в Арктика не са срещнали сериозни тороси – натрупани един върху друг ледени блокове. Това явно показва, че ледовете на Арктика се топят и някои учени вече са сметнали, че топенето ще приключи до 30 години. Преди това същото твърдение сподели и шефът на Норвежкия полярен институт Ян-Гунмар Винтер – арктическите ледове, които преди целогодишно покриваха Северния ледовит океан, сега започват да се топят в летния период. Освен това на места ледът е изчезнал напълно.

Променила се е и скоростта на дрейф на младия лед, той се движи по-бързо от преди 100 години. Директорът на Центъра за климатични данни на САЩ Томас Карл отбелязва: „В последно време имаме възможността да наблюдаваме такива промени на процесите в климатичната система, каквито не сме виждали през цялата история на съвременния свят. Освен интезнивността и скоростта на процесите, които се случват на Земята, влияние оказва и човешката дейност, свързана със стремителното развитие на парниковия ефект в атмосферата.“

При покачване на нивото на Световния океан под вода ще се окажат източното крайбрежие на САЩ, Латинска Америка, северната част на Канада, Австралия, ще пострадат много големи европейски градове, включително и от „климатични бежанци“.

Преди близо месец учени от САЩ алармираха, че според тях към края на 2100 година количеството на дните, в което растенията могат да се развиват нормално, ще намалее с 11 процента. Заради глобалното затопляне дърветата ще загубят функцията си да поглъщат въглеродния двуокис и вероятно ще започнат да го отделят, като това ще доведе до засилване на парниковия ефект.

инфо: climate.actualno.com

Вижте още: 

УЧЕНИ: ЛЕДОВЕТЕ В ГРЕНЛАНДИЯ СЕ ТОПЯТ ПО-БЪРЗО ОТ ПРОГНОЗИТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.