Топ 20 на най-бедните държави в света (част 1)

Свикнали сме да се оплакваме, че сме най-зле. Работа няма, заплатите са ниски, пенсиите са ниски, цените са високи и т.н. Сравняваме се с по-развитите страни, където хората печелят десетократно и живеят много по-добре от нас. Забравяме обаче, че има и по-зле от нас.

1.29 милиарда души по света живеят в абсолютна бедност, което означава, че преживяват с по-малко от $1.25 на ден.

Кои са най-бедните страни в света?

20. Уганда

1

БВП на глава от населението: $1 317

Уганда е една от най-бедните нации в света. 37.7% от населението живее с по-малко от $1.25 на ден. Уганда разполага със значителни природни ресурси, включително плодородни земи, редовни дъждове, залежи от мед, злато и други минерали, а наскоро беше открит и нефт.

Въпреки прогреса в намаляване на бедността в страната, която от 1992г до 2005г е спаднала от 56% до 31%, тя все още остава съществен проблем в градските райони, където живеят 85% от хората.

19. Хаити

2

БВП на глава от населението: $1 235

Хаити е икономика със свободен пазар, която се ползва от нископлатен труд и нетаксуван достъп до САЩ за голяма част от износа и. Бедност, корупция, и ограничен достъп до образование за голяма част от населението са сред най-големите проблеми в Хаити.

Икономиката на страната пострада значително през януари 2010г, когато земетресение със сила 7.0 унищожи почти изцяло столицата и околните райони. И без друго най-бедната страна в западното полукълбо, където 80% от населението живее под прага на бедността, земетресението нанесе щети за $7.8 милиарда. Седем от десет хаитяни живеят с по-малко от $2 на ден.

18. Коморски острови

Morkadis

3

БВП на глава от населението: $1 232

Държава съставена от три острова с бързо нарастващо население и малко природни ресурси. По информация от 2008г около 50% от хората там живеят под прага на бедността с по-малко от $1.25 на ден. Причината са най-вече множеството преврати от независимостта на страната през 1975г до днес.

17. Гвинея-Бисау

4

БВП на глава от населението: $1 144

Икономиката на Гвинея-Бисау зависи основно от селското стопанство и риболова, но трафика на наркотици е най-примамливия бизнес. 60% от населението живее под прага на бедността, а наркотрафиканти от Латинска Америка използват Гвинея-Бисау, за да насочват кокаин към Европа. Правителството и военните не правят почти нищо, за да спрат този бизнес.

16. Мали

5

БВП на глава от населението: $1 128

В Мали 50% от населението живее в бедност. В страната има ресурси като злато, уран, добитък и сол, но Мали си остава зависима от международната помощ. Икономиката е съсредоточена най-вече край река Нигер, след като около 65% от площта на страната е пустиня. Мали изпита растеж на икономиката от 5% на година между 1996 и 2010г, но въпреки това си остава една от най-бедните страни в света.

15. Етиопия

6

БВП на глава от населението: $1 093

Етиопия страда от бедност и лоша хигиена. В столицата Адис Абеба 55% от населението живее в съборетини. Въпреки бързият растеж през последните години, БВП на глава от населението е един от най-ниските в света, а икономика е изправена пред много сериозни структурни проблеми.

Икономиката на Етиопия е базирана на селското стопанство, което отговаря за 41% от БВП на страната и 85% от всичките работни места. Селскостопанската продуктивност остава ниска, а секторът страда от лоши практики за култивиране и чести суши.

14. Мозамбик

1

БВП на глава от населението: $1 085

Страна с една от най-големите безработици в света. 75% от населението работи в селското стопанство, което страда от неадекватни инфраструктура, комерсиални мрежи и инвестиции. Минималната заплата е $60 на месец.

13. Гвинея

2

БВП на глава от населението: $1 083

Гвинея разполага с диаманти, злато и други ценни метали. Страната има голям потенциал за водноелектрическа енергия. Алуминиевата руда е единственият голям износ. Слабо развитата инфраструктура на Гвинея и голямата корупция продължават да представляват пречки за големите инвестиционни проекти.

80% от населението на Гвинея работи в селското стопанство. Под френска власт и в началото на независимостта си, Гвинея е била голям износител на банани, ананаси, кафе, фъстъци и палмово масло. От независимостта си до президентските избори през 2010г обаче страната е управлявана от аристократи, които са допринесли за обедняването й.

12. Афганистан

3

БВП на глава от населението: $956

Поради десетилетията войни и почти нулевите чужди инвестиции Афганистан е сред най-бедните страни в света. Безработицата е 33%, а 42% от населението живее с по-малко от $1 на ден.

Военните сблъсъци и кръвопролитните вражди са сред основните занимания на афганците от незапомнени времена. Историята никога не е виждала Афганистан да губи война. Може да са една от най-бедните нации в света, но определено знаят как да се бият. Вместо с традиционна армия, те разчитат на малки атаки, с които да изтощят врага.

11. Мадагаскар

4

БВП на глава от населението: $934

Основните приходи за Мадагаскар идват от туризма, селското стопанство и миньорските индустрии. Около 69% от населението живее в бедност с по-малко от $1 на ден. Селскостопанският сектор съставлява 29% от БВП през 2011г, докато производството е 15%. Туризмът през 2009г пада с 50% в сравнение с предишни години, а инвеститорите си тръгват.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ДА БЪДЕМ ПРОГРАМИРАНИ ЗА БЕДНОСТ?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.