Торквемада – зловещият инквизитор

Средните векове в Европа се считат за едни от най-тъмните и мрачни епохи в историята. Основен принос за това има една институция, наричана Велика инквизиция или само Инквизиция. Днес наименованието на тази институция е крилата фраза, свързана с насилие и мъчения.

Инквизицията е едно от учрежденията на Католическата църква, чиято цел е разследване на случаите на проява на ереси и тяхното наказание. Въведена е като самостоятелна институция от папа Инокентий ІІІ и действа в католическите държави от 1204 година до 1834 година, когато официално е отменена.

Орденът на монасите доминиканци е натоварен със задачата да държи в ръце тази институция заради неговата преданост към престола на папата. В Испания инквизицията е най-известна поради това, че през 1480 година бива обвързана с кралската институция. Създава се длъжността Велик инквизитор и първият, назначен на този пост в Испания, е Томас де Торквемада. Кой е този човек и как стига до този пост? С какво остава известен в историята?

Великият инквизитор Томас де Торквемада

Първият велик инквизитор на Испания е роден през 1420 година в семейството на служител на ордена на доминиканците. Вероятното родно място е градчето Торквемада или Валядолид. Смята се, че предците му са покръстени в католическата вяра евреи.

Тъй като бащата и чичото на момчето – кардинал и теолог, са в католическата институция пътят му е предопределен. През 1451 година Томас е вече в ордена на доминиканците и веднага изпъква като оратор. Това помага да го назначат за управител на манастира на Светия Кръст в Сеговия.

Наблизо е една от резиденциите на кралското семейство, където се отглежда инфантата Изабела. След посещение в манастира нейната майка одобрява Торквемада за духовен наставник на инфантата, какъвто остава до смъртта си.

Като приближен на бъдещата кралица Торквемада играе роля в обединението на Испания. Той изоставя всички други постове, за да остане наставник на Изабела и да запази влиянието си над нея. С активното му участие се организира брака на Изабела Кастилска с Фердинанд ІІ Арагонски през 1569 година.

Пет години по-късно умира законният крал и брат на Изабела – крал Енрике ІV, и това става причина за яростни борби за престола. Печели ги Изабела Кастилска, а след смъртта на бащата на Фердинанд Арагонски, който е наследен от сина си, двете части на Испания са обединени.

За вярната си служба към монарсите Торквемада е назначен за Велик инквизитор.

Той възражда тази вече създадена институция, но без особена роля до момента. Торквемада започва с това, че използвайки влиянието си над Изабела Кастилска, налага внушението, че въздигането на влиянието на католицизма може да стане само чрез Инквизицията.

Борбата за вярата минава според Торквемада през гоненията на еретиците.

Те са съпроводени с признания, изтръгнати с мъчения, отнемане на имущество, изгаряне на клада.

Най-напред са прогонени много евреи и мюсюлмани, чието имущество и ценности са отнети. След това са покръстени всички в католическата вяра. Гоненията обаче не спират. Покръстените друговерци, наричани мориски и марани, са обвинявани в лъжливо християнство и са подложени на мъчения, за да си признаят греховете. Това води до масови изселвания към съседни държави.

Morkadis

По времето на Торквемада са изгорени на клада над десет хиляди души, други са хвърлени в затворите, на повечето от тях е конфискувано имуществото.

Унищожени са хиляди книги и ръкописи, също изгаряни на клада.

От дейността на Торквемада се възползва кралската институция, към която преминава имуществото на репресираните. Това е благоприятен момент за Испания, която се нуждае от средства, за да води успешно войни за преразпределяне на новите земи.

Последните години и смъртта на Великия инквизитор

Торквемада достига завидна възраст и умира през 1498 година на 78 години.

Личността му всява страх, но и самият той е подвластен на страха. Испания го мрази и той добре го разбира, затова ходи само с охрана и не предприема излишни пътувания. Живее до края на дните си, затворен в дома си, който наподобява крепост, и в очакване да го застигне възмездието.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Три открития на Колумб, стрували скъпо на Европа

Защо изгорили Джордано Бруно?

Защо елитарни организации са унищожили древните знания от „прокълнатите книги”?

Вещиците и тяхната съдба през вековете

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.