Траките измислили стола

траки

Всеки е чувал за Орфей и мита, свързан с него. Той е толкова популярен, че по него са заснети редица филми, като в един от тях Орфей дори бе изигран от чернокож, споделя 24 часа.

Митовете, свързани с траките и техния начин на живот, са безчет, а много от тях са прелюбопитни. Например този, че те са познавали и практикували многоженството. Господар в дома е бил мъжът и като глава на семейството е можел да има няколко съпруги. Явно това е било необходимо, тъй като на жените се падал тежкият труд – те не само трябвало да се грижат за домакинството, но и били роби на мъжа си, поемайки тежестта по обработването на земята, пише „България днес“.

Всъщност не само по този параграф така нареченият нежен пол бил третиран в тракийското общество като роби. Обичай сред траките било мъжът да откупува жената от родителите й.

Според сведения, запазени за траките в някои трудове на гръцки автори, предците ни са почитали много усърдно бог Дионис. Те били доста буйни и са пиели големи количества вино.

Освен бог Дионис в центъра на вярата им била и майката земя. Сред интересните факти, свързани с живота на траките, е този, че те са почитали душите на мъртвите, като били убедени, че животът не завършва със смъртта и душата продължава да живее, но вече пречистена от болките. Именно по тази причина те са имали обратни на сегашните ни традиции – при раждането на дете се събирали и започвали да го оплакват. Причината е, че трябвало да изброят всички мъки, през които детето ще премине тепърва през целия си живот.

Отново наопаки на сегашните схващания, при смъртта на човек те организирали празник, тъй като били дълбоко убедени, че най-хубавото тепърва предстои. Сред традициите на траките, свързани отново с погребението, е и тази, че когато мъжът умирал, неговата първа и любима съпруга била убивана и погребвана с него. Другите му жени пък съжалявали, че не са на нейно място и не могат да поемат към вечността с половинката си.


Траките са създателите и на друго нововъведение – сядането на стол. Културата за използването на това приспособление произлиза именно от Балканите и оттук тя се разпространява из цяла Европа. Първоначално народите в Европа гледали на сядането на стол като на странна и ненужна приумица.

За факта, че траките са въвели столовете, свидетелстват и стенописи, сред които и този в Казанлъшката гробница. На него знатна тракийка седи на висок стол с голяма облегалка, като в същото време мъжът е изобразен на по-нисък, без облегалка.

Хилядолетия по-рано пък нашите предци са издълбали каменните тронове на Перперек и Белинташ. Смята се, че на Белинташ е съществувало древно тракийско светилище на бог Сабазий.

Цивилизацията на траките е съществувала хилядолетия, била е невероятно развита, те са създали своя култура, музика и изкуство, чиито артефакти се намират и до днес при археологическите разкопки у нас. Част от тях са и Тракийските съкровища. Те са уникални произведения на изкуството, които имат огромна художествена и историческа стойност.

Траките дават на Европа и писменост. Предшествениците ни са създали една от най-древните писмености в света и най-старите разчетени писмени документи, които са на над 7000 години. Първо тя е пиктографска, а по-късно и фонетична.

В същото време има все още доста неясноти относно езика на траките. Той е индоевропейски, като според траколозите е говорен до V век. Опитите той да бъде реконструиран са затруднени, тъй като има много малко запазени до днес писмени паметници.

Легендата за Орфей и Евридика е изключително популярна. Той е смятан за най-великия поет и певец на древността. Син е на Аполон и нимфата Калиопа. Според древногръцката митология Орфей е живял поколение преди Троянската война. Счита се, че не е реален човек, а е плод на мит. На него се приписват голямо количество орфически химни. Лирата му е имала седем струни, а той се е опитвал да научи хората на по-висока култура. Смята се обаче, че вярванията му относно отвъдния живот са били в противоречие с тракийската царска идеология и това е най-вероятната причина за смъртта му. Според гръцкия мит той е разкъсан от тракийки заради това, че е скърбял за починалата си жена и не е обръщал внимание на други жени.

инфо: novini.bg

Вижте още:

ТАЕН ТУНЕЛ ОТ ВРЕМЕТО НА ТРАКИТЕ ПРЕКОСЯВА БЪЛГАРИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.