Трамваите по света

Зелените релси на трамваите на кръстовище Руски паметник са голям хит в социалните мрежи в България в момента.

Решихме да видим какви са най-интересните трамвайни мрежи в някои други градове по света:

Виена

1

Виена има една от най-големите трамвайни мрежи в света – около 180 км с над 1 000 спирки. Това е вторият най-голям брой спирки в света (след Мелбърн) и най-големият в Европа.

За първи път трамваите се появяват във Виена през 1865 година, когато са теглени от коне. През 1922 година те вече са изцяло електрически.

Мелбърн

2

Мелбърн може да се похвали с най-голямата градска трамвайна мрежа в света – 250 км и 1781 спирки. Тук има трамваи от 1884 година, когато, естествено, са били теглени от коне. През 1940 година те стават електрически.

Лисабон

3

Първите трамваи в Лисабон са от 1873 година. Първият електрически трамвай тук тръгва през 1901 година.

Най-известната линия днес е номер 28, която е туристическа и обикаля из най-големите дестинации в града.

Сан Франциско

4

Morkadis

Трамваите за първи път тръгват тук през 1873 година. Те са помагали на жителите да се придвижат из хълмистия район на града.

Най-живописните маршрути днес са тези по булевард Powell-Mason и Powell-Hyde.

Женева

5

Мрежата е открита през 1862 година, като е една от първите в Европа. Още през 20-те години тя е най-голямата в света. Днес има само 4 линии, които са известни като много точни.

Хонконг

6

Тук трамваи има от 1904 година. В момента имат 120 спирки и 6 линии.

Това са едни от малкото двуетажни трамваи в света. Трамваят Peak Tram е туристически, който води гости на града до Виктория парк и е голяма атракция.

Прага

7

Първият трамвай, теглен от коне, тръгва тук през 1875 година. Към електрически трамваи се преминава през 1891 година. Днес мрежата има 30 линии, като се превозват над 300 млн. пътници на година.

Будапеща

8

Тази мрежа е от 1866 година. Първият електрически трамвай се появява през 1887 година, като до 1900 година в града пътуват и трите вида трамваи – с коне, парни и електрически.

Трамваи, теглени от коне, е имало до 1928 година.

Линия номер 1 е втората най-стара подземна електрическа линия в света (след Лондон) и е обявена за Световен паметник на културата.

Амстердам

9

Най-употребяваният метод за транспорт в Амстердам са колелата и трамваите.

Днес трамвайната мрежа на Амстердам има 15 линии и 500 спирки. Първите трамваи се появяват тук през 1875 година, а електрическите през 1900 година.

Блекпуул, Англия

10

Градът има население от 142 000 жители и има само една линия, дълга 18 км. Тя има 37 спирки. През 1885 година, когато е открита, това е едно от малкото места в света с двуетажни трамваи.

инфо: profit.bg

Вижте още: 

НАЙ-ДЪЛГИТЕ ТУНЕЛИ В СВЕТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.