Тунел със зловещи находки може да води към гробница на ацтекски владетел

 ацтеки

Мексикански археолог съобщава, че екипът му е открил подобен на тунел коридор, който вероятно води към две запечатани камери, пише CBS News. Това може да е поредната глава от търсенето на все още неоткрита гробница на ацтекски владетел.

Смята се, че ацтеките са кремирали тленните останки на вождовете си, но досега мястото, където кремираните останки са положени не е намерено. Експерти, които не са участвали в проучването посочват, че откритието в Мексико Сити би било от изключително значение.

Националният институт за антропология и история обявява, че екип под ръководството на археолога Леонардо Лопез Лухан е открил 8.4-метров тунел, водещ към центъра на кръгла платформа, където се смята, че мъртвите владетели са били кремирани. Входът на тунела е бил запечатан с 3-тонен скален къс. При вдигането му през 2013 година, учените са открили кухо пространство, съдържащо скъпи, но и зловещи дарове.

В съда за жертвоприношения е имало златни орнаменти и кости от орли и малки деца.

Намерени са два черепа на деца на възраст между 5 и 7 години заедно с първите три прешлена от гръбначния стълб, което предполага, че са били обезглавени. Наред с това един от членовете на екипа е забелязал, че коридорът вероятно води по-навътре в церемониалната платформа, където, според писмени сведения от испански конкистадори, владетелите са били погребвани.

Оказало се е, че коридорът е широк 45 сантиметра и висок 1.5 метра. „След като скалите и пръстта бяха изнесени, видяхме, че той води директно към сърцето на платформата“, казва Лопез Лухан, цитиран от Фокус. „В края на коридора има нещо, което прилича на две стари зазидани врати“, добави той. Коридорът е бил запълнен отново за около две години, тъй като работата е продължила при едно от местата за достъп до руините.

„Очевидно трябва да разкрием отново коридора и да разберем какво се крие зад двете зазидани врати“, допълва Лопез Лухан. Хипотезата е, че там ще има две малки камери с урни, съдържащи праха на мексикански владели, но тя може да се окаже и погрешна.

инфо: trud.bg

Вижте още: 

ЗАГАДКИТЕ НА МАИТЕ НЕ БИВА ДА БЪДАТ РАЗГАДАНИ?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.