Удивителната „скала слон” – морско чудовище или скулптура на Майката Природа

„Скалата слон” е скално образувание, което изглежда досущ като слон, потапящ хобота си във водата. Част е от Уестманските острови

Исландия е земя на вулкани. Никъде това не е по-очевидно, отколкото на Уестманските острови – архипелаг край южното крайбрежие на Исландия. Векове на вулканични изригвания са образували морски скали, които изглеждат като в приказка. Сред всички тези привличащи вниманието образувания се откроява едно: част от оформения от вулкан бряг на Хеймей (Home Island) изглежда точно като глава на голям слон, потопил хобота си във водата, разказва сайтът www.mnn.com.

Скалата толкова прилича на слон, че някои хора смятат, че е била оформена от човешка ръка. Това обаче не е така. Реалистичният вид на слон се дължи поне отчасти на факта, че скалата се състои от базалтова скала (бел. ред.: базалтът спада към ефузивните вулканични скали). Скалата придава на фигурата „кожа”, която изглежда набръчкана и сивкава, точно като на истински слон.

Обиколки, минаващи покрай скалата на слон, включват крайбрежните води, в търсене на морски бозайници като делфини, косатки и други видове китове iStock/Getty Images
Вулканично минало

Най-разпространената хипотеза е, че слонът и други скални образувания на Хеймей са дошли от вулкана Елдфел, който е изригвал многократно и продължава да е активен в съвременната епоха. През 1973 г. едно изригване нанася значителни щети на острова, а пристанищната зона е спасена чрез сложна охлаждаща операция, която втвърдява настъпващата лава с океанска вода, преди да стигне до брега.

Хеймей е най-голямото парче земя от Уестманските острови, както и единственият остров във веригата с постоянно население. Разполага с летище и едно от най-известните голф игрища в Исландия. Драматичните пейзажи и лесният достъп (островът е само на четири морски мили от континента и е лесно достъпен чрез ферибот) го правят популярна дестинация за туристите.

4000 души, много китове и милиони интересни птици

Митичното морско чудовище Ктулху има пипала на лицето си. Фентъзи писателят Хауърд Лъвкрафт го описва в кратки истории през 20-те години на миналия век iStock/Getty Images

Въпреки голямата прилика със слон, някои хора всъщност виждат нещо различно, когато гледат скалното образувание. Те виждат митичния герой Ктулху (Cthulhu) – морско чудовище с пипала на лицето си като калмар или октопод. Фентъзи писателят Хауърд Лъвкрафт описва този звяр в кратки истории за списания през 20-те години. Независимо дали виждате дебелокожо животно или измислено чудовище, реалистичният облик на тази скална формация я отличава сред другите скулптури на Майката Природа на Уестманските острови.

Въпреки че скалата наистина привлича любопитни посетители, тя е една от многото атракции на Хеймей. Може да видите косатки във водата. Кейко – косатката, която участва във популярния приключенски филм от 1990 г. „Волният Уили”, всъщност е пусната във водите около Хеймей, но за съжаление не успява да се адаптира и в крайна сметка трябвало да бъде преместена. Обиколки, минаващи покрай скалата на слон, включват крайбрежните води, в търсене на морски бозайници като делфини, косатки и други видове китове.

Kосатката Кейко, която участва във филма „Волният Уили” е пусната във водите около Хеймей, но не се адаптира и е преместена Gulliver/Getty Images
Най-голяма претенция за слава на Хеймей всъщност не са нито китовете, нито слонът. Островът е дом на 4000 души и по време на летния миграционен сезон – на милиони тъпоклюни кайри(puffins). Тези птици с техните цветни глави, наподобяващи анимационни образи, се превръщат в ежегоден фестивал и през лятото са фокус за посетителите.

Тъпоклюните кайри с техните цветни глави наподобяват пък на анимационни образи iStock/Getty Images

Някои островитяни все още ловуват кайри по крайбрежните скали, докато други спасяват птиците от най-големия град на острова. Кайрите се объркват от светлините в населеното място, мислейки ги за отражение в океана. Вместо да ги добавят в менюто си, младите местни жители хващат изгубените птици и ги пускат обратно в морето. Детският автор Брус Макмилън пише книга, наречена „Нощите на морските птици пъфлинги“ (Nights of the Pufflings, бел. ред.: Pufflings – baby puffins), която празнува „хващането и освобождаването“ на птиците.

Morkadis

Друго популярно забавление за туристите включва походите до вулкана Елдфел. Върхът е на малко над 600 фута (182.88 метра) над морското равнище, така че планината е достъпна за всеки турист. Островът има добре маркирани пътеки и дори можете да прекосите поле от лава, което е покрило къщи през 1973 г. (жителите тогава избягали). Местните жители са маркирали мястото така, че посетителите да знаят, че се разхождат по бивше селище.

инфо: dariknews.bg

Вижте още:

Големите загадки на малкия Великденски остров

Шотландия се сдоби с ново чудовище

13 чудовища по старите пиратски карти и техните истории

Загадъчно чудовище броди из Черно море

Изумруденият остров – където няма змии, а природата ще ви омае (СНИМКИ)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.