Уикипедия ще има редактор с изкуствен интелект, който да пресява грешна информация

уики

Уикипедия стартира нов базиран на изкуствен интелект инструмент, който да засича нови статии и редакции с “ниско качество”, помагайки на хората редактори по-бързо да забелязват подозрителните или грешни промени на публикации, пише The Telegraph, цитиран от „Фокус“.

Уебсайтът, който може да се редактира от всеки и в който се нанасят десет редакции на секунда, посочва, че инструментът е създаден да фунционира като “тамдем от рентгенови специалисти”. Комбинирайки свободни данни и свободни алгоритми за машинно учене, редакторът може да забележи нискокачествени редакции на базата на езика и контекста. Софтуерът отбелязва такива редакции, за да бъдат разгледани от човек, който ще вземе окончателно решение.

Сред известните личности, станали жертва на свободната политика на редактиране са Бил Гейтс, чиято снимка беше сменена със снимка, съдържаща дяволски рога и мустаци, и Сергей Брин от Google, за когото беше написано, че има връзка с основателя на Уикипедия Джими Уейлс. Редакция на статията за Тони Блеър пък посочваше, че той е окачвал “плакати на Адолф Хителр в стаята си, когато е бил тинейджър.”

Уикипедия е най-голямата онлайн енциклопедия с над пет милиона статии, покриващи по-малко от пет процента от човешкото познание.

инфо: trud.bg

Вижте още: 

WIKIPEDIA ДОСТИГНА 5 МЛН. СТАТИИ, НО ВСЕ ОЩЕ ОБХВАЩА ПО-МАЛКО ОТ 5% ОТ ЧОВЕШКОТО ЗНАНИЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.