Монета прекроява историята: Солун е бил част от България!

1

През първата половина на 13 век страната ни изживява своя апогей при първите Асеневци

Монета от епохата на цар Иван Асен II /1218-1241 г./ преобръща всички теории и доказва, че Солун е бил част от Българската държава. Това заяви за БГНЕС известният финансист Тенчо Попов, който повече от 40 години се занимава с нумизматика.

През първата половина на 13 век България изживява своя апогей при първите Асеневци. След падането на Константинопол и Византия под ударите на рицарите от Четвъртия кръстоносен поход, Второто Българско царство се превръща във водещата сила в европейския югоизток.

На 9 март 1230 г. се състои прочутата битка при Клокотница. Цар Иван Асен II разбива вероломния епирски и солунски владетел Теодор Комнин и както съобщават хронистите от онази епоха завладява неговите земи от Одрин до Драч. Но каква е съдбата на Солун?

„За съжаление няма запазени данни какво точно се е случило със Солунската империя. Учените са се разделили на две групи. Повечето от тях казват, че тя продължава да съществува като деспотство под управлението на Мануил, брата на Теодор Комнин.

Той е получил това звание от брат си Теодор Комнин“, разказва Тенчо Попов. Монетата, с която се е сдобил г-н Попов, опровергава всички тези теории. На нея са изобразени две фигури. Т.нар. старша фигура коронясва младшата.

До старшата фигура има надпис и тя е единствената монета със запазен надпис. „Този надпис е ЧР Асен, т.е. цар Асен. При това с две типично славянски букви Ч и буквата, с която се описва звука Е, т.е. славянския ЯТ. Следователно надписът е славянски“, разкрива експертът и уточнява:

„Дясната фигура е на цар Асен, а лявата фигура до нея стои надпис Мануил. Това всъщност показва, че цар Иван Асен дава деспотско звание на Мануил и Солун е част от Българската държава“. Тенчо Попов се занимава с нумизматика повече от 40 години.

За съжаление този факт дълги години не се признава от световните учени, още повече от гръцките, въпреки многобройните документални доказателства. „Този път тези доказателства ще бъдат подкрепени от такъв материален извор като тази монета. Тя е неопровержимо доказателство затова, какво се е случило в Солун след битката през 1230 г.“, категоричен е Тенчо Попов. Той иска да представи тази монета на Световния конгрес на византолозите в Белград, където ще присъстват най-големите специалисти в тази област.

„Искам да представя монетата пред тях, за да може истината за Солун да влезе в историята“, добави Тенчо Попов. Любопитна е историята как той се е сдобил с тази изключително рядка монета.

Тя е закупена на аукцион в САЩ, където е била грешно определена като византийска монета на император Алексий III и по тази причина тя е придобита за … „елементарната цена от 25 долара“.

„Никой от колекционерите не е погледнал добре монетата и не е разчел добре надписа. Но така много често се случва в колекционерството. Уникални неща могат да се придобият практически като подарък, защото хората, които ги продават не разбират какво продават. Но това изисква много, много сериозна компетентност при този, който купува“, сподели Тенчо Попов.

инфо: blitz.bg

Вижте още: 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.