Утре астероид с размера на жилищен блок ще прелети край Земята

Астероид с размер между 18 и 40 метра ще прелети близко до Земята. Според учени явлението не е необичайно, но не винаги е безопасно, пише bTV. Астероидът #2019EA2 ще премине покрай Земята на 22 март около 4 ч. сутринта българско време. Големината му е колкото един жилищен блок.

„Това е тяло, което се движи между орбитите на Венера и Земята, като периодично минава ту близо до Венера, ту близо до земята”, обясни физикът от БАН Пенчо Маркишки.

Вероятността астероидът да удари Земята е нищожна. Според учени подобно нещо няма да се случи в близките 100 години. Един от най-запомнящите се случаи на паднал астероид в последните години е Челябинският – през 2013 година. Неговият размер обаче е два пъти по-малък от астероида, който ще премине покрай Земята в петък.

„В зависимост от състава му #2019EA2 би причинил различни видове щети. Все пак ще има изпотрошени прозорци, ще има изпочупени покриви. И най-вероятно, ако е железен – би оставил малък кратер”, обясни търсачът на метеорити Георги Пенев.

Подобни небесни тела с размери под 50 метра се считат за малки. Лошото при тях обаче е, че ги засичат едва ли не в последния момент. И макар на теория да не са опасни за нас, ако посоката им е перпендикулярна на земната атмосфера, могат да нанесат сериозни щети. Затова усилията на учените са насочени към разработването на методи, с които малките астероиди да бъдат забелязвани по-рано.

На 22 март #2019EA2 ще може да се наблюдава от Земята, но с поне средно мощен телескоп.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Астероидите са парчета от вече изчезнали планети

На Земята падат все повече астероиди

Астероидът Апофис може да се сблъска със Земята през 2068 година

Вижте какво ще се случи, ако голям астероид удари Земята (ВИДЕО)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.