Учените се отказаха от модифицирането на ембриони

ембрион

Забранено е да се променят гените на човешки ембриони, предназначени за нормално развитие по време на бременността. Такова решение е взето в резултат на тридневен конгрес на учени от Великобритания, САЩ и Китай, посветен на редактирането на човешкия геном, съобщава Nature News.

Учените се съгласили да развиват медицински технологии на генното инженерство, чиито резултати не се предават на следващото поколение. Става дума например за поправка на мутации, предизвикващи сърповидноклетъчна анемия, или за модификация на имунни клетки (за да може те по-ефективно да се борят с рака).

Но редактирането на така наречената зародишна линия – изтриване или изменение на гените на детето преди неговото раждане (с цел излекуване от наследствена болест и предотвратяване на предаването на болестта на следващото поколение) вече е обявено за нежелателно.

„Ще бъде безотговорно да се използва редактиране на зародишната линия в клиничната практика преди решаването на свързаните с това проблеми за безопасност (…) и постигането на обществено съгласие за допустимостта на тази технология“, се отбелязва в колективното изявление след конгреса.

И все пак организационният комитет не се решил да забрани окончателно редактирането на гените на човешки ембриони и стволови клетки във фундаментални научни изследвания (тоест не в медицинската практика).

Такава забрана била сметната за нереалистична – винаги ще се намерят учени и страни, които да я нарушават, а научната общественост няма възможност за проследяване на изпълнението.

Съвещанието е проведено от 1 до 3 декември в Националните академии на науките, инженерното дело и медицината във Вашингтон. В него са взели участие представители на Кралското научно общество, Китайската и Американската академия. За 2016 година е планирано ново заседание на международната комисия, където повдигнатите на американския конгрес проблеми ще бъдат обсъдени по-детайлно.

Споровете за опасността на тази технология се водят от март 2015 г., когато китайските учени за първи път модифицираха човешки зародиши. За тях били използвани нежизнеспособни ембриони, получени от местни клиники. Учените използвали популярната система за редактиране на генома CRISPR/Cas9 за отстраняване от ДНК на мутантния ген HBB, който предизвиква бета-таласемия – тежко генетично заболяване на кръвта. Но CRISPR/Cas9 сработил успешно в по-малко от 20% от случаите.

Според академичната общественост редактирането на гените на ембриони е опасно, тъй като те предават изменена ДНК на следващото поколение и незабележими на пръв поглед последствия от „поправката“ могат да нанесат непоправими щети в бъдеще.

Освен това ефективна система за модифициране на гени може да попадне в ръцете на хора, които да я използват за съзнателно нехуманни цели.

инфо: interest.actualno.com

Вижте още: 

НАУКАТА ВЪРВИ КЪМ ДИЗАЙНЕРСКИ ДЕЦА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.