Учени алармират: Настъпва ерата на безкрайните дъждове и наводнения

наводнение

Бъдещият ръст на температурите на Земята ще доведе до рязко зачестяване на силните проливни дъждове и свързаните с тях наводнения, чиито мащаби и сила значително се занижават в текущите прогнози. До този извод достигнаха физици, публикували статията си в списание Nature Communications.

„Опитахме се да разберем физичните механизми, обясняващи защо наводненията и проливните дъждове започнаха да се случват все по-често по цялата Земя. Знаехме, че екстремните явления ще започнат да се случват все по-често в бъдещето, и че ние трябва да разберем какво трябва да се направи, за да се защитим от тях. Нашите разчети позволяват да се изготвят съответните прогнози“, заяви Цзябо Ин (Jiabo Yin) от Университета в Ухан (Китай).

За едно от последствията от на глобалното затопляне се смятат така наричаните екстремни природни явления – периоди на аномална жега по време на зимата или студеното лято, горещите вълни, седмичните проливни дъждове или безкрайните суши. Ярък пример за това може да се смята наводнението в Кримск през 2012 година и лятната жега в Русия през 2010 година.

Днес учените са на мнение, че в бъдеще, с оглед на развитието на глобалното затопляне, честотата на тези явления само ще расте, те ще започнат да обхваща все по-големи територии. Това ще доведе и до рязко увеличаване на смъртността: всеки допълнителен градус топлина през лятото ще увеличава починалите с пет процента.

Миналата година, както с#1072; открили австралийски еколози, въпросните топли вълни са „сварили“ няколко хиляди прилепа, живеещи в горите в западната част на континента, а тази година са предизвикали масова гибел на рибите по бреговете на Калифорния.  Ин и неговите колеги се интересуват от това, с какво е свързано зачестяването на подобни екстремни явления и какви физични механизми отговарят за появата на „безкрайните“ дъждове, неочакваните потопи, постоянната жега и другите природни явления, с които в миналото хората са се сблъсквали доста по-рядко.

Физиците са се интересували от работата на така наречения цикъл на Лоренц – кръговрата на енергията в атмосферата и свързаните с него процеси на преобразуване на потенциалната енергия в топло- или кинетична енергия на въздушните маси. За първи път тази връзка бе описана математически от известния американски метеоролог Едуард Лоренц, авторът на „теорията на хаоса“ и изобретател на термина „ефектът на пеперудата“.

Учените отдавна спорят за това, как глобалното затопляне влияе върху този „кръговрат“, дали ръстът на температурата го прави по-нестабилен и как върху него влияе това, че атмосферата започва започва да събира все по-вече запаси от енергия. Ин и неговите колеги са се опитали да дадат отговор и на двата въпроса, анализирайки данните, които метеорологичните станции, разположени по цели свят, са събирали през последния половин век.

Тази информация е помогнала на учените да изведат набор от формули, позволяващи например да се предскаже как ще се промени ситуацията в бъдеше, ако температурата продължи да расте. Използвайки тези данни и формули, физиците са изчислил до каква степен ще зачестят потопите и проливните дъждове през идните години.

Сметките им са показали, че текущите климатични прогнози значително занижават честотата на появата на „внезапни“ наводнения, свързани с рязкото повишаване на нивото на дъждовете в определени дни и месеци. Това занижаване, както отбелязват учените, е свързано не само с ръста на температурата, но и с редица антропогенни фактори, включително и изсичането на горите и с промените в характера на използването на земните ресурси.

Най-силно въпросните наводнения ще засегнат Северна и Западна Европа, северната част на САЩ и юга на Канада, а също и южните региони на Китай. В някои региони, както отбелязват учените, честотата на проливните дъждове и наводнения ще се увеличи с 40% с всеки допълнителен градус топлина.

Единственото голямо изключение в сметките им е Русия – фактически по цялата руска територия нивото на дъждовете от всички типове намалява през последния половин век и ще продължи да намалява в бъдеще. По този начин, основната заплаха за Русия ще бъдат не дъждовете, а сушата и прашните бури.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Климатичната война

Оръжията за масово унищожение и промените в климата – най-големите заплахи за света

Последен призив за спасяване на света от „климатична катастрофа“

Климатичните промени ще направят Земята практически неуправляема

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.