Учени добиват електричество от развалени домати

14

Ново изследване, представено на годишната среща на Американското химическо общество, демонстрира производство на електричество от развалени домати чрез химична реакция, пише Popular Science, съобщава „Фокус“.

“Открихме, че развалените и наранени домати, които остават неизползвани след събирането на реколтата, са мощен източник на енергия като гориво за биологична или микробактериална електрохимична клетка,” посочва изследователят Намита Шрешта.

Учените поставят доматените отпадъци в клетка заедно с бактерии, които разграждат домати. Когато микробите взаимодействат с хранителния отпадък, доматите се окисляват и отделят електрони. Тези електрони се улавят в електрохимична клетка, почти като в батерия.

С новия метод, теоретично, годишното количество на изхвърлени домати в щата Флорида, което се равнява на 396 хиляди тона, би могло да захранва увеселителния парк “Дисни Уърлд” в продължение на 90 дни. Засега произвежданата енергия е малко – само 0.3 вата за 10 милиграма доматени отпадъци.

Използването на тоновете развалени домати има и други предимства. Така те няма да попадат в местните водоизточници и няма да се разграждат, отделяйки парниковия газ метан.

инфо: 168chasa.bg

Вижте още: 

КАК ДОМАТИТЕ ЗАГУБИХА ВКУСА СИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.