Учени направиха пробив: откриха слабото място на коронавируса

Директорът на Института по биохимия във Франкфурт, хърватският учен Ивица Дикич, заедно със своя екип е открил потенциалната слаба точка на новия коронавирус, която би позволила двойна терапевтична стратегия – спиране на разпространението на вируса и укрепване на имунния отговор, предаде Танюг.

,,Тази концепция и тази нова идея никой не е тествал досега. Ние сме първите, които имаме възможно лекарство, което ще действа двойно и на вируса, и на подтикване на имунен отговор“, заяви Дикич.

Той добави, че това откритие е голяма стъпка към намирането на лекарство, тъй като, както изтъкна, не можем да успеем да лекуваме COVID-19, ако не знаем нищо за него.

Досега в лечението на тежко болни пациенти са използвани лекарства за лечение на други болести, но не съществува нито едно лекарство, което е показало ефикасност при критични клинични изследвания.

,,Сега имаме шанс за първи път да създадем нещо, което е уникално и фокусирано върху един вирусен ензим и въз основа на това можем да създадем ефикасно и специфично лекарство за този вид вирус“, заяви Дикич за предаване по хърватска телевизия и цитиран от БТА.

Проектът е възникнал от идеята за намиране на Ахилесовата пета или слабата точка на коронавируса, а не лекарство. След два месеца сътрудничество с девет лаборатории от Германия и Холандия е било установено къде е слаб вирусът. За това начинание Дикич написа в своя профил в “Туитър“, че това е най-добрият опит в неговата кариера, който е изисквал изключителни екипни усилия. Следващата стъпка е възможно по-бързо тези основни данни да бъдат превърнати в качествено научно клинично изследване. Той изтъкна, че в Ню Йопрк вече се провежда един клиничен експеримент, в който се прави опит да се унищожи именно вирусният ензим, който те са открили.

,,Ако това лекарство действа на техния ензим, то това са две велики открития. В противен случай изследванията продължават, за да може за шест до 12 месеца да бъде получено напълно ново лекарство. Макар и да ни трябва дълго време, за бъдещето това ще бъде голямо откритие. Не само за този вирус, но и за други вируси“, подчерта Дикич.

Можете да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време ТУК или ТУК

източник: novini.bg

Вижте още:

Стивън Кинг: Хора, съжалявам, аз предсказах коронавируса

Според руски експерт коронавирусът ще си отиде за 3,5 месеца

Краят на пандемията от коронавируса ще настъпи през есента

Конспиративни теории за коронавируса

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.