Учени откриха загадъчен обект на Плутон (СНИМКИ/ВИДЕО)

На снимка, предадена на 24 декември 2015 година от космическия апарат New Horizons, учените забелязаха загадъчен обект на повърхността на планетата-джудже. На фотографиите е запечатана област, която се намира в центъра на ледена равнина с неофициално название „Спътник Плато“, която се разпростира 700 км на дължина и 80 км на ширина и представлява лявата страна на „сърцето“ на Плутон.

На снимката  ясно може да се види странен обект – образувание от тъмна окраска и неясна форма, подобен на гигантски охлюв или транспортно средство. „Охлювът“ се намира в ледената пустиня на място с „път“ – един от дългите канали.

1

Специалистите не са успели да дадат обяснение на даденото явление, но все пак на сайта на Университета Джонс Хопкинс се отбелязва, че дадената местност представлява относително гладка и лишена от кратери равнина на сравнително малка геологическа възраст от 100 милиона години. Тя се състои от замръзнал азот и окиси на въглерод и метан, създаващи образувания като „медени пити“ с размери 20-30 км в диаметър. Според учените, такъв своеобразен вид равнината е получила в резултат на топлинно разширяване на материала, образуващ повърхността.

Геолозите от мисията на New Horizons, анализирайки компютърните модели предположили, че границите на „клетките“ са области, където охладеният азотен лед навлиза в дълбочина. Твърдият азот се образува под повърхността в резултат на незначителни топлинни процеси отвътре на Плутон,  придобивайки течен вид и като съсирек се повдига на повърхността, а след това отново пропада, за да възобнови цикъла, информира „Дейли Мейл“.

Компютърен модел показа, че сгъстяванията на твърдия азот могат бавно да се разширяват и да се сливат един с друг в продължение на милиони години.

инфо: blitz.bg

Вижте още: 

АРМСТРОНГ: ДАДЕНО НИ БЕШЕ ДА РАЗБЕРЕМ, ЧЕ ЛУНАТА Е ЗАЕТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.