Учени откриха още едно ядро в центъра на Земята

земя

Сеизмичните вълни от земетресенията са известни с разрушителната си сила, но в ръцете на геолозите те могат да бъдат и мощен инструмент за открития, пише „Си Нет“.

Научен екип от Университета на Илинойс, САЩ, е използвал вибрации, причинени от земетръси, за да изследва в детайли ядрото на Земята. Изненадващо учените са открили, че земното ядро не е хомогенна топка от желязо, както се смяташе досега. Оказва се, че в него има друго ядро, чийто размер е наполовина на ядрото, което познаваме.
Това, което отличава ядрото вътре е, че съдържащите се в него железни кристали са ориентирани по оста изток-запад за разлика от външната част на ядрото, където оста е север-юг.

„Фактът, че има две зони, които са съвсем различни, може да ни даде нова информация за еволюцията на Земята“, казва Сяотонг Сонг, който е направил откритието заедно с Тао Ванг. „В течение на земната история, например, вътрешното ядро може да е претърпяло драматични промени. Това може да съдържа ключа към начина на развитие на планетата. Ние сме точно в центъра, буквално в центъра на Земята“.

Екипът е открил най-вътрешното ядро на планетата с помощта на сеизмични сензори, които улавят вълните, преминаващи през Земята след земетресение. „Земетресението е като чук, който удря камбана. Така както човек чува ясния звук на камбаната, сеизмичните сензори събират сигнала от тези вълни“, обясняват учените.

инфо: trud.bg

Вижте още: 

КАТАКЛИЗМИТЕ, ПРОМЕНИЛИ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.