Учени: По-голям риск от миокардит при тийнейджъри след ваксинация с Pfizer

pixabay.com

Във Великобритания продължават имунизацията на тази група

Ваксината срещу коронавирус на Pfizer крие риск от развиване на миокардит сред тийнейджърите, сочи проучване на медици от САЩ, публикувано в JAMA Cardiology.

По данни на лекарите вероятността момчетата на 16 и 17-годишна възраст да развият заболяването е 14 пъти по-голяма след имунизация с препарата. На този фон Великобритания реши да продължи да ваксинира тази възрастова група.

Изследването сочи, че 15 деца са засегнати от миокардит след ваксинация с препарата на Pfizer, с която ще бъдат имунизирани и децата във Великобритания. Констатациите отразяват данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, което предполага, че рискът е до девет пъти по-висок сред тийнейджърите, предава БГНЕС.

Всички младежи са се оплакали от болки в гърдите, които са започнали няколко дни след ваксинацията и са продължили около седмица след това.

Нито едно дете не е било настанено в интензивно отделение и всички са били изписани след седмица лечение.
Лекарите в детската болница в Бостън обаче предупреждават, че дългосрочните рискове от миокардит след ваксинацията „остават неизвестни“.

Миокардит е възпаление на сърдечния мускул. В повечето случаи болестта изчезва без усложнения, но в редки случаи се развива увреждане на сърцето, което може да попречи на органа да изпомпва кръв правилно. Някои пациенти дори може да се нуждаят от сърдечна трансплантация при неблагоприятно развитие на болестта.
Решението на Обединеното кралство миналата седмица да подложи 16 и 17-годишните младежи на ваксина взриви общественото мнение, като водещи експерти го определиха като неетично.

Професор Хелън Бедфорд, експерт по здравето на децата в Университетския колеж в Лондон и Института по детско здраве на Great Ormond Street, предупреди, че ваксинацията ще е вредна за децата.

„Истинският проблем тук е дали изобщо трябва да ваксинираме деца. Те са с много малък риск от Covid, така че въпросът е кой би имал полза, ако бъдат ваксинирани? Вече имаме много висок прием на ваксини сред възрастните, много по-висок от САЩ и Канада, затова не е нужно да тормозим децата“, допълни професорът.

В същото време Израелското здравно министерство разследва случаи на миокардит във връзка с ваксинациите срещу COVID-19 с препарата на BioNTech/Pfizer. Според предварителни данни от изследване, в страната има „десетки случаи“ на миокардит при общо над 5 милиона ваксинирани.

Реакцията е настъпила след поставянето на втората доза от ваксината, съобщи израелският координатор на борбата срещу пандемията Нахман Аш.

източник: dnes.bg

Вижте още:

Д-р Bossche: Ще има разрушителни последствия от масова ваксинация по време на пандемия

„За“ или „против“ задължителната ваксинация?

Д-р Първанова: И с ваксина и без ваксина, смъртността си е същата

Сноудън предупреждава: мерките за наблюдение, които създаваме сега, ще надживеят коронавируса

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.